Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Richter: Deti z Čistého dňa zneužívajú na politické ciele

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR - Martin Baumann

Richterovi sa nepozdáva, ako sa o situácii v Čistom dni diskutuje posledné dni. Chcem zabrániť, aby štatutári používali deti z tohto zariadenia ako štít pri komunikácii či osobnej obhajobe, uviedol.

Bratislava 20. marca (TASR) – Akreditačná komisia ministerstva práce sa opäť bude zaoberať situáciou v resocializačnom zariadení Čistý deň. Zasadne v stredu (22.3.), prizvaní budú aj štatutári galantského zariadenia. Povedal to dnes na tlačovej konferencii minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Richterovi sa nepozdáva, ako sa o situácii v Čistom dni diskutuje posledné dni. "Chcem zabrániť, aby štatutári používali deti z tohto zariadenia ako štít pri komunikácii či osobnej obhajobe," uviedol. Má záujem si "rôzne veci rozdiskutovať". "Doterajší postup štatutárov Čistého dňa sa musí skončiť," zdôraznil Richter.

Ministrovi sa nepáčia ani verejné výstupy opozície na margo činnosti Čistého dňa. "Obrazne povedané, deti zneužívajú na svoje politické ciele," uviedol.

Na zasadnutie komisie prizvú aj psychologičku z ústredia práce Katarínu Hatrákovú, ktorá pre Postoj.sk uviedla, že v zariadení vládne strach. Richter tvrdí, že keď tam bola pred rokom na kontrole, "nič takéto neuviedla". "Bolo by dobré, aby objasnili svoje odlišné postoje," povedal Richter.

"To je ešte z môjho pohľadu predčasné," odpovedal minister na otázku, či komisia plánuje opäť riešiť odobratie akreditácie Čistému dňu. Zdôraznil, že rozhodnutie o jej ponechaní je podmienečné. Vo veci ešte podľa neho prebiehajú viaceré šetrenia, a ak odhalia niečo závažné, rezort bude v tejto veci "operatívne konať".

Odobrať centru akreditáciu odporučila rezortu jeho akreditačná komisia koncom minulého roka. Ministerstvo práce začalo voči zariadeniu správne konanie. Rezort nakoniec rozhodol, že centru akreditáciu ponechá. Neexistovali podľa neho "žiadne skutočnosti ani podmienky, ktoré by odôvodňovali zákonným spôsobom odňatie akreditácie". Rozhodnutie vyplynulo z vnútorných šetrení aj z ukončených záverov prokuratúry aj polície, uviedol nedávno Richter. V týchto prípadoch nebolo vznesené trestné oznámenie.