Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Rezort práce zjednodušuje pravidlá pre detské inkluzívne ihriská

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) prichádza na výjazdové rokovanie vlády SR do Univerzitného vedeckého parku Technicom v Košiciach 28. februára 2024. Foto: TASR - František Iván

Po novom už nie je povinnosťou dodržiavať konkrétny typ materiálu ani pôvodne predpísané prvky.

Košice 1. marca (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) zjednodušuje podmienky pre výstavbu inkluzívnych detských ihrísk pod novým názvom Ihrisko pre každé dieťa. Počas piatkového slávnostného otvorenia takéhoto ihriska v košickej mestskej časti Krásna to uviedol šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD).

Po novom už nie je povinnosťou dodržiavať konkrétny typ materiálu ani pôvodne predpísané prvky. Naďalej však musí byť zabezpečený bezbariérový prístup na ihrisko, ktoré tiež musí zahŕňať minimálne tri inkluzívne prvky. "Teda také, aby sa na nich mohli hrať aj deti so zdravotným znevýhodnením - či už fyzického alebo duševného charakteru," spresnil minister.

Rezort práce poskytol od roku 2021 viac ako 15 miliónov eur na podporu 344 bezbariérových ihrísk po celom Slovensku. Podľa Tomáša ich však bolo postavených iba 107. "Boli tam mnohé prísne podmienky. Najmä prvky z agátového dreva, ktoré výrazne predražovali projekty a napokon si ich tie obce a mestá nemohli dovoliť, pretože tam je nejaká spoluúčasť," dodal s tým, že MPSVR tak vyhovelo ich požiadavkám, aby výstavbu ihriska zvládli realizovať a dotáciu plnohodnotne využili. Od avizovaného zjednodušenia podmienok podľa jeho slov počet žiadateľov výrazne stúpol.

MPSVR pripomenulo, že prijímatelia, ktorí dostali dotáciu v rozpočtovom roku 2022 a 2023 a zatiaľ nezrealizovali verejné obstarávanie na výstavbu, môžu požiadať rezort práce o zmenu pôvodne naprojektovaného ihriska. Po schválení ich žiadosti tak začnú s budovaním už podľa podmienok stanovených pre rok 2024.

Finančná alokácia na tento rok predstavuje výšku päť miliónov eur na vznik viac ako 100 ihrísk v tomto roku. Maximálna dotácia predstavuje 50.000 eur. Keďže počet žiadostí o dotáciu na podporu plnenia funkcií rodiny v rámci prvého kola prekračuje vyčlenenú finančnú alokáciu, aktuálne už nie je možné prijímať nové žiadosti. Najbližšia možnosť požiadať o dotáciu na vybudovanie detského inkluzívneho ihriska bude od 1. novembra do 31. decembra.