Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Rezort školstva: Od septembra budú fungovať centrá na podporu učiteľov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zriadenie a činnosť centier sú financované z Plánu obnovy a odolnosti SR.

Bratislava 19. marca (TASR) - Od nového školského roku začne fungovať ďalších osem regionálnych centier podpory učiteľov (RCPU). Aktuálne už funguje 32 centier. Ich úlohou je poskytnúť učiteľom poradenstvo a pomoc s prechodom na nové učivo a inovatívne metódy výučby, ktoré nadväzujú na zmeny vo vyučovaní na základných školách (ZŠ). TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

Nové centrá budú od budúceho školské roka pôsobiť v okresoch Stará Ľubovňa, Kežmarok, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina, Medzilaborce, Stropkov, Svidník, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Topoľčany, Levice a Trebišov. RCPU majú v kompetencii aj viac okresov. Rezort školstva tak uzavrel tretie kolo výzvy z Plánu obnovy a odolnosti SR na vznik posledných ôsmich centier.

"Od budúceho školského roku začne učiť viac ako 400 škôl podľa nového vzdelávacieho programu. Je pre nás záväzkom pomôcť každej jednej škole a samotným učiteľkám a učiteľom pri prechode na potrebné zmeny. Práve systém regionálnych centier podpory učiteľov a mentoring poskytujú týmto školám pomocnú ruku," uviedol minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker (Hlas-SD).

V uplynulom školskom roku poskytli RCPU podporu takmer 20.000 učiteľom. Do mentoringu sa zapojilo 1187 učiteľov. Medzi prioritné tematické oblasti, v ktorých mentori môžu poskytovať učiteľom pomoc, patria vzdelávacie programy, hodnotenie vzdelávacích výsledkov žiakov, personalizácia vyučovania a inkluzívne vzdelávanie, vzdelávací proces a vyučovací štýl učiteľa - sociálna klíma či digitálna transformácia.

Zriadenie a činnosť centier sú financované z Plánu obnovy a odolnosti SR.