Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Od septembra sa má zlepšiť stravovanie pre žiakov s intoleranciami

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Ako priblížili z rezortu, revízia materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre diétne stravovanie sa spája s rastúcim počtom detí so špeciálnymi výživovými potrebami.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Ministerstvo školstva mení stravovanie pre žiakov s potravinovými intoleranciami vrátane ochorení, ako diabetes mellitus a celiakia. Nové normy vstúpia do platnosti od septembra. TASR o tom informovali z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Normy sa zameriavajú na tri hlavné diétne varianty: šetriacu diétu, diabetickú diétu a bezgluténovú/bezlepkovú diétu. "Tieto normy nekladú dôraz len na zdravé a výživné jedlo, ale tiež na použitie kvalitných surovín, najmä tých lokálnych a sezónnych s cieľom zabezpečiť vysokú kvalitu stravy a výživovú hodnotu," uviedli z ministerstva.

Ako priblížili z rezortu, revízia materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre diétne stravovanie sa spája s rastúcim počtom detí so špeciálnymi výživovými potrebami. Ministerstvo zabezpečuje, že deti so zdravotnými obmedzeniami budú mať rovnaké príležitosti týkajúce sa stravovania v rámci školského prostredia.

"Inovované a doplnené receptúry jednotlivých diét rešpektujú výživové požiadavky pri daných diagnózach u detí a prispievajú k optimálnemu psychosomatickému vývinu tejto populačnej skupiny," uviedla vedúca ochrany a podpory zdravia z Úradu verejného zdravotníctva SR Jana Hamade.

Rezort po revízii materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie z roku 2021 pristúpil v tomto roku k revízii diétneho stravovania. Do platnosti tak vstúpia nové materiálno-spotrebné normy a receptúry pre diétne stravovanie.