Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort školstva by mal dostať ďalšie navýšenie o 10 miliónov eur

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Pellegrini Foto: TASR/Pavel Neubauer

Týmto bude mať rozpočet úroveň 1,5 miliardy eur na rok 2015, informoval minister Pellegrini.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Rezortu školstva by malo k navrhnutým 1,49 miliardy eur pribudnúť ešte 10 miliónov eur. Spolu by tak mal mať rezort k dispozícii na budúci rok 1,5 miliardy eur. Počíta s tým pozmeňujúci návrh Ľubomíra Petráka (Smer-SD), ktorý dnes schválil Výbor NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

"Týmto bude mať rozpočet úroveň 1,5 miliardy eur na rok 2015," povedal po rokovaní výboru minister školstva Peter Pellegrini. Zo schválených 10 miliónov pôjde päť na posilnenie programu podpory kapacít materských škôl. "To znamená, že k už schváleným 5 miliónom pribudne ďalších 5 miliónov eur. Takže v budúcom roku budeme mať na zvýšenie kapacít materských škôl na celom Slovensku 10 miliónov eur," vysvetlil minister.

Ďalších 1,5 milióna eur pôjde na riešenie havarijných situácií v školách a o 3,5 milióna eur sa navýši rozpočet pre šport. "Hlavne ide o podporu športových zväzov, ktoré budú mať v rámci vzorca prideľované prostriedky vo výške o 3,5 milióna viac, teda celkovo v objeme 23,7 milióna eur viac na rok 2015," priblížil Pellegrini.

Šéf rezortu školstva zároveň garantuje viac peňazí pre Slovenskú akadémiu vied (SAV), hoci SAV nepatrí rozpočtovo pod ministerstvo školstva. "Platí dohoda, ktorú sme uzavreli aj s vedením SAV, že prostriedky vo výške 8 miliónov eur, ktoré má ministerstvo školstva k dispozícii v programe na podporu vedy a výskumu, budú presunuté do rozpočtu SAV na konkrétne projekty. Môžem teda garantovať, že minimálne o 8 miliónov eur sa zvýši rozpočet SAV," uviedol pre TASR Pellegrini. SAV tak má podľa neho dostať na budúci rok určite aspoň 58 miliónov eur.