Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Do stredného odborného vzdelávania bude plynúť viac financií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Poslanec Národnej rady (NR) SR Martin Poliačik (nezaradený) vidí v novele zákona o duálnom vzdelávaní problém. Tvrdí, že sa týmto spôsobom v zákone len plátajú diery.

Bratislava 10. mája (TASR) - Novelou zákona o duálnom vzdelávaní Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR umožňuje malým a stredným podnikateľom vstup do tohto typu vzdelávania. Rezort školstva zároveň teší fakt, že do stredného odborného vzdelávania bude plynúť viac finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie a protokolu MŠVVaŠ.

Poslanec Národnej rady (NR) SR Martin Poliačik (nezaradený) vidí v novele zákona o duálnom vzdelávaní problém. Tvrdí, že sa týmto spôsobom "v zákone len plátajú diery". Podľa neho šéfka rezortu školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) sa novelou zákona snaží vyhnúť vráteniu financií EÚ, ktoré sú určené na tento zámer.

"Vysokoškolský zákon zakonzervuje rozdiely, ktoré dnes vidíme vo vysokoškolskom prostredí. Budeme vidieť, že tam, kde sme sa mali odraziť od európskej alebo svetovej kvality, kde sme mali štandardy preberať zo zahraničných škôl, sa bude latka znižovať a v budúcnosti bude o to ťažšie zaviesť kvalitatívne štandardy, na základe ktorých by sme mali merať kvalitu výučby na vysokých školách," uviedol vo štvrtok počas tlačovej konferencie Poliačik. Rezort školstva tvrdí, že navrhovanou legislatívou sa neznižuje latka, "ale preberajú sa európske štandardy ESG, ktoré kvalitu garantujú".

MŠVVaŠ uviedlo, že návrh novely zákona o vysokých školách umožňuje ľuďom z praxe, aby mohli pôsobiť na vysokoškolskej pôde aj bez získania titulu docent a profesor. Týmto spôsobom chce otvoriť možnosť pre ľudí z vonkajšieho prostredia a zo zahraničia, aby odovzdali svoje skúsenosti na pôde vysokých škôl.