Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti analyzuje kritiku Výboru OSN proti mučeniu

Zuzana Stavrovská, archívna snímka. Foto: TASR Marko Erd

Výbor OSN sa zaoberal prípadom Lucie s mentálnym postihnutím a poruchou autistického spektra, ktorá bola v roku 2006 umiestnená v domove sociálnych služieb.

Bratislava 21. decembra (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR analyzuje kritické stanovisko Výboru OSN proti mučeniu o používaní klietkových, respektíve sieťových postelí u ľudí so zdravotným postihnutím. TASR to uviedol Peter Bubla z tlačového oddelenia rezortu spravodlivosti. Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská stanovisko výboru víta.

"Pri monitoringoch v zariadeniach sociálnych služieb, vykonávaných Úradom komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, každoročne zisťujeme používanie sieťových postelí, pričom na odstránenie týchto sieťových postelí ukladáme okamžité opatrenia na nápravu a podávame trestné oznámenia," povedala Stavrovská. Podotkla, že z deviatich psychiatrických zariadení, ktoré úrad kontroloval, nepoužívali sieťové postele len v jednom.

Výbor OSN sa zaoberal prípadom Lucie s mentálnym postihnutím a poruchou autistického spektra, ktorá bola v roku 2006 umiestnená v domove sociálnych služieb. "Predbežne sme toho názoru, že z verzie stanoviska, ktorá bola MS SR sprístupnená, nevyplýva explicitná požiadavka Výboru OSN proti mučeniu na úpravu paragrafu 420 Trestného zákona," zdôraznil Bubla s tým, že okrem týrania a mučenia obsahuje tento paragraf aj iné neľudské alebo kruté zaobchádzanie.

Bubla podotkol, že rezort pripravuje legislatívu týkajúcu sa národného preventívneho mechanizmu a ratifikácie Opčného protokolu k Dohovoru proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu. "Úlohou národného preventívneho mechanizmu má byť nezávislá kontrola podmienok v zariadeniach, v ktorých sa nachádzajú osoby fakticky obmedzené na osobnej slobode, a to vo vzťahu k prevencii a odhaľovaniu prípadov mučenia a iného krutého, neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania," doplnil hovorca.