Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti chystá zmeny týkajúce sa i reformy opatrovníctva

Na archívnej snímke budova Ministerstva spravodlivosti SR, v ktorej sídli Centrum právnej pomoci na Račinskej ulici v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák

Z ministerstva práce uviedli, že sú pripravení poskytnúť rezortu spravodlivosti súčinnosť pri kreovaní legislatívnych zmien v tejto oblasti.

Bratislava 26. júla (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR pracuje na príprave rekodifikácie občianskeho a obchodného práva, ktorého súčasťou je aj téma reformy opatrovníctva. Chcú obnoviť verejnú diskusiu s pracovnou skupinou, ktorá pripravovala túto legislatívnu zmenu, ale v súčasnosti bez ambície jej predloženia do Národnej rady SR. Pre TASR to uviedol Timotej Lauko z tlačového oddelenia MS SR.

Z ministerstva práce uviedli, že sú pripravení poskytnúť rezortu spravodlivosti súčinnosť pri kreovaní legislatívnych zmien v tejto oblasti. "Podporujeme reformu opatrovníctva s cieľom zabezpečenia plnej ochrany práv a samostatného rozhodovania pre ľudí s mentálnym postihnutím," poznamenalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Reformu opatrovníctva žiada komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. Chce zabezpečiť plnú ochranu práv a samostatného rozhodovania pre ľudí s mentálnym postihnutím. Chcela by zaviesť právny nástroj podporovaného rozhodovania zabezpečený podporcom, ktorý poskytuje pomoc zdravotne postihnutej osobe pri rozhodovaní, ale samotné rozhodnutie urobí osoba sama.