Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti chce vysvetlenie od predsedu KS v Bratislave

Minister spravodlivosti Tomáš Borec Foto: TASR/Martin Baumann

Harabin vysúdil odškodnenie od Generálnej prokuratúry SR za to, že v roku 2008 potvrdila, že prepis jeho telefonátu s Bakim S. bol súčasťou jej dohľadového spisu.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Rozvrh práce je aktom riadenia predsedu súdu. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR ho bude vrátane jeho jednotlivých zmien analyzovať a žiadať v tejto veci vysvetlenie od predsedu Krajského súdu v Bratislave. Pre TASR to dnes uviedla hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová.

Ministerstvo tak reagovalo na dnešnú výzvu opozičného poslanca NR SR Daniela Lipšica (nezaradený) ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi (nominant Smeru-SD), aby okamžite konal a preveril skutočnosti okolo výmeny senátu, ktorý rozhodol o odškodnom vo výške 150.000 eur pre šéfa Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. "MS SR nebolo účastníkom súdneho konania. Z medializovaných informácií vyplýva, že išlo o spor týkajúci sa náhrady zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci. MS SR sa nebude vyjadrovať k rozsudku. Vo všeobecnosti je nevyhnutné, aby právny poriadok obsahoval úpravu zodpovednosti štátu za škodu spôsobenú orgánmi verejnej moci pri výkone verejnej moci," uviedla Donevová.

Zároveň pripomenula, že na návrh ministerstva bol vlani novelizovaný zákon o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci. "S účinnosťou od 1. januára 2013 je možné pri nových škodných udalostiach priznávať náhradu nemajetkovej ujmy maximálne vo výške náhrady poskytovanej osobám poškodeným násilnými trestnými činmi podľa osobitného predpisu, teda maximálne päťdesiatnásobok minimálnej mzdy (v roku 2013 necelých 17.000 eur)," dodala.

Predseda Krajského súdu v Bratislave Ľuboš Sádovský cez svojho hovorcu Pavla Adamčiaka označil informácie zverejnené denníkom Sme o možných machináciách so senátmi za neprijateľné, klamlivé a zavádzajúce. "Podrobne sa k veci a k tomu, že postup súdu bol v súlade so zákonom, vyjadrí začiatkom budúceho týždňa tlačovou správou (vyjadrením)," avizoval Adamčiak.

Harabin vysúdil odškodnenie od Generálnej prokuratúry SR za to, že v roku 2008 potvrdila, že prepis jeho telefonátu s Bakim S. bol súčasťou jej dohľadového spisu. Podľa Harabina ani jeden senát Krajského súdu v Bratislave v spore s Generálnou prokuratúrou SR nespochybnil obsah a dôvody prvostupňových rozhodnutí. Prvýkrát bola vec vrátená odvolacím súdom na Okresný súd Bratislava I iba na spresnenie odôvodnenia rozhodnutia. Predseda Najvyššieho súdu SR zároveň vyzýva Lipšica, aby predložil dôkazy na svoje tvrdenia o manipulovaní. "Pán Lipšic spolupracujúci s bývalými agentmi z tajnej služby nedokáže uniesť prehru na súde. Preto opäť verejne klame, lebo sa bojí, že občania mu pri najbližších voľbách spočítajú škody, ktoré sám spôsobil našej spoločnosti," vyhlásil Harabin.

Denník Sme dnes informoval, že pri rozhodovaní o odškodnom pre Harabina bol Krajský súd v Bratislave najskôr proti a v jeho prospech rozhodol až po zmene senátu. "V tak flagrantnom prípade by minister konať konečne mal. Tento druhý senát je rovnaký, ktorý rozhodoval v škandalóznom prípade proti exprezidentovi Michalovi Kováčovi v žalobe, ktorú na neho podal Ivan Lexa. Podľa mojej mienky to nie je náhoda. Justičná mafia si zariadila, ktorý súd a senát bude rozhodovať v prospech pána Harabina," podotkol Lipšic.

Harabin vysúdil odškodnenie od Generálnej prokuratúry SR za to, že v roku 2008 potvrdila, že prepis jeho telefonátu s Bakim S. bol súčasťou jej dohľadového spisu.