Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti plánuje zlepšiť stav opatrovníctva dospelých

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Chorí a postihnutí ľudia, ktorí nemôžu robiť právne úkony, by vďaka zmenám mali byť lepšie chránení pred zneužívaním zo strany opatrovníka.

Bratislava 15. januára (TASR) - Zvýšiť ochranu osôb s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony, ako aj zodpovednosť potomkov za rodičov a príbuzných chce Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR reformou opatrovníctva. TASR o tom informovala Denisa Gerši z tlačového oddelenia ministerstva.

Chorí a postihnutí ľudia, ktorí nemôžu robiť právne úkony, by vďaka zmenám mali byť lepšie chránení pred zneužívaním zo strany opatrovníka. Reforma má tiež chrániť seniorov pred neuváženými prevodmi a prináša možnosť zvoliť si do budúcnosti konkrétneho opatrovníka, ktorý by osobu v prípade nespôsobilosti zastupoval.

Cieľom reformy je podľa rezortu aj zvýšenie zodpovednosti potomkov za rodičov alebo príbuzných, aby sa bezdôvodne nevyhýbali povinnosti opatrovníctva, ktoré si mylne zamieňajú s opatrovateľstvom. "Opatrovníctvo je len právne, teda zákonné zastúpenie osoby, ktorá má obmedzenú spôsobilosť na právne úkony," pripomenula Gerši.

Reformu opatrovníctva finalizuje pracovná skupina pod vedením štátnej tajomníčky MS SR Edity Pfundtner. "Skupina na poslednom stretnutí zapracovala ďalšie návrhy a pripomienky, aby bola reforma opatrovníctva čo najefektívnejšia a myslela na rôzne prípady, ktoré sa v praxi môžu vyskytnúť," uzavrela Gerši.

Ministerstvo upozorňuje, že inštitút opatrovníctva dospelých nebol od roku 1964 reformovaný, a to aj napriek tomu, že zdravotnícke štatistiky podľa neho poukazujú na zvyšujúci sa počet ľudí s duševnou poruchou.