Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Rezort: Štátne nemocnice sa môžu dofinancovať stovkami miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR

O samotnom mechanizme a postupe dofinancovania aktuálne rokujú rezort zdravotníctva, zdravotné poisťovne a Asociácia štátnych nemocníc.

Bratislava 9. februára (TASR) - Štátne nemocnice by sa v tomto roku mohli dofinancovať stovkami miliónov eur. O postupe a mechanizme sa aktuálne rokuje. Vyplýva to zo stanoviska Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre TASR.

Rezort pri otázke, koľko peňazí by nemocnice mohli dostať, odkázal na programovú vyhlášku k prerozdeleniu financií pre zdravotníctvo. Podľa nej sú očakávané náklady na ústavnú zdravotnú starostlivosť 2,55 miliardy eur, pričom rozpočet na tento rok predstavuje 2,96 miliardy eur. "Rozdiel predstavuje 410 miliónov eur," poznamenali z ministerstva.

O samotnom mechanizme a postupe dofinancovania aktuálne rokujú rezort zdravotníctva, zdravotné poisťovne a Asociácia štátnych nemocníc. "Je dôležité, aby bolo dofinancovanie nemocníc sprevádzané aj ďalšími krokmi a opatreniami zameranými na posilnenie kontroly, finančnej zodpovednosti a vnútorných procesov, ale aj na samotnú produkciu a efektívnosť," dodali z ministerstva.

Rezort avizoval, že dofinancovanie sa bude týkať štátnych nemocníc v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Konkrétne nemocníc, ktoré okrem svojej základnej činnosti vykonávajú aj ďalšie významné činnosti, ako napríklad vzdelávanie, vedu a výskum, prvý kontaktný bod v krízových situáciách, stále subjekty hospodárskej mobilizácie.