Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: Ďalší let z Izraela privezie aj ľudí z iných krajín

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Ministerstvo si na evakuačný let uplatní refundáciu 75 percent nákladov z prostriedkov Európskej komisie.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Štvrtý repatriačný let z Izraela privezie v sobotu na Slovensko 46 občanov SR a 44 občanov z iných krajín. TASR o tom informovali z Ministerstvo vnútra (MV) SR, ktoré let zabezpečuje.

"Pri zabezpečení evakuácie všetkých slovenských občanov, ktorí o to prejavili záujem, zostala v poslednom, štvrtom evakuačnom lete voľná kapacita. Túto kapacitu sme následne prostredníctvom veľvyslanectva SR v Izraeli ponúkli ostatným štátom, ktoré potrebujú pomoc pri evakuácii svojich občanov z Izraela," vysvetlil rezort. Ponuku využilo 14 štátov, a to Česká republika, Rakúsko, Kanada, Nemecko, Litva, Macedónsko, Portugalsko, Poľsko, Ukrajina, Veľká Británia, USA, Španielsko, Chorvátsko, Čierna Hora a Izrael.

Ministerstvo priblížilo, že pôjde o prvý let v rámci len nedávno certifikovaného modulu leteckej evakuácie Euracare - Flight & Shelter, ktorý je pripravený zabezpečiť leteckú evakuáciu európskych občanov z krízových oblastí vrátane poskytovania núdzového ubytovania na mieste nešťastia, zdravotnej a psychosociálnej podpory a konzulárnej asistencie. "Je schopný pomôcť a prepraviť aj ľahko a stredne ťažko zranené osoby, pre ktorých sú na palube k dispozícii tri lôžka," doplnil rezort.

Vznik modulu leteckej evakuácie v rámci civilnej ochrany EÚ je výsledkom realizácie projektu s finančnou podporou Únie. Ministerstvo si na evakuačný let uplatní refundáciu 75 percent nákladov z prostriedkov Európskej komisie.