Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: Kynológovia z HZS sú pripravení i na medzinárodné misie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Vladimír Benko/MV SR

Psovodov preskúšali aj z teoretických a praktických znalostí poskytovania prvej pomoci.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Pomáhať pri vyslobodzovaní preživších v ruinách zrútených budov budú môcť aj tímy kynológov Horskej záchrannej služby (HZS). "Spolu šesť kynológov z Horskej záchrannej služby so svojimi psami získalo certifikáty o pripravenosti na nasadenie v medzinárodných misiách pri vyhľadávaní a záchrane osôb v ruinách," konkretizovala Marta Fabianová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Získaniu osvedčenia predchádzala skúška, ktorú zorganizovalo školiace stredisko HZS. Súčasťou komisie boli posudzovatelia zo Slovinska a Maďarska," dodala.

Psovodov preskúšali aj z teoretických a praktických znalostí poskytovania prvej pomoci. Tiež museli preukázať sebestačnosť a autonómnosť seba a svojich zvieracích pomocníkov počas celej skúšky, pričom museli byť pripravení na vyhľadávanie do 15 minút od vyzvania. Platnosť získaného certifikátu je 24 mesiacov.

Projekt Horský špecializovaný záchranný modul sa realizuje vďaka podpore z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Operačného programu Kvalita životného prostredia.