Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra pripravil návrh novely zákona o výsluhových dôchodkoch

Robert Kaliňák, ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Robert Kaliňák dnes poukázal, že aj vďaka opatreniam, ktoré už dnes ministerstvá prijímajú, nový návrh udržateľnosť zabezpečuje.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Rezort vnútra už pripravil návrh novely zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorá sa okrem iného dotkne aj ich výsluhových dôchodkov. Navrhované zmeny však chce minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) najprv prerokovať s partnermi v silových rezortoch a následne v piatok (16.11.) predstaviť ministerstvu financií.

"Určite je to od toho (pôvodného) riešenia pre mnohých prijateľnejšie - nakoniec aj pre nás a zároveň zabezpečuje dostatok prostriedkov. A to je pre mňa podstatné, že ten systém sa dá udržať. Ide o to, aby nedochádzalo pravidelne každé štyri roky k zmene," povedal dnes o pripravovaných zmenách v dôchodkovom systéme silových zložiek Kaliňák. Konkrétnejšie však úpravu nechcel komentovať.

Ministerstvo vnútra predstavilo prvý návrh zmien na konci leta. V nich predpokladalo posun nároku na výsluhový dôchodok pre príslušníkov poriadkových síl z doterajších 15 na 25 rokov štátnej služby. Jeho poberatelia mali navyše do dosiahnutia veku 62 rokov platiť 10-percentný stabilizačný odvod.

Návrh narazil na rezort financií

Návrh, ktorý zahŕňal tieto a ďalšie zmeny, však narazil na rezort financií. Ten v tom istom čase zvažoval riadne zdanenie výsluhových dôchodkov 19-percentnou daňou. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) vtedy ustúpil od takejto zmeny s tým, že dal šéfom silových rezortov čas na vypracovanie zmeny, ktorá by zabezpečila "dlhodobú udržateľnosť vyplácania výsluchových dôchodkov".

Kaliňák dnes poukázal, že aj vďaka opatreniam, ktoré už dnes ministerstvá prijímajú, nový návrh takúto udržateľnosť zabezpečuje. Napríklad rezort vnútra už ušetril oproti plánovaným výdavkom 18 miliónov eur. Navyše sa podarilo spomaliť odchod policajtov zo zboru, ktorý je teraz podľa Kaliňáka najnižší za posledných 12 rokov.