Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra pripravuje akčný plán Iniciatívy pre otvorené vládnutie

Na archívnej snímke z 22. decembra 2021 minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) počas 48. rokovania vlády SR v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Príprava dvojročného akčného plánu vyplýva z členstva SR v medzinárodnej Iniciatíve pre otvorené vládnutie.

Bratislava 18. februára (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR pripravuje akčný plán Iniciatívy pre otvorené vládnutie na roky 2022 – 2024. Do jeho prípravy sa môže zapojiť aj verejnosť. Pripomienkové konanie k plánu by sa mohlo začať v máji. Vyplýva to z predbežnej informácie.

"Cieľom pripravovaného návrhu akčného plánu je v spolupráci s partnermi zo štátnej správy a občianskej spoločnosti vrátane akademického sektora pripraviť konkrétne, realistické a uskutočniteľné záväzky v témach, ktoré posilňujú princípy otvoreného vládnutia," uviedol rezort.

Plán má byť teda zameraný napríklad na zvyšovanie transparentnosti, zúčtovateľnosti, spoluúčasti relevantných aktérov z prostredia občianskej spoločnosti či využívanie inovatívnych technológií na zvyšovanie otvorenosti a prístupnosti štátu občanom.

Príprava dvojročného akčného plánu vyplýva z členstva SR v medzinárodnej Iniciatíve pre otvorené vládnutie. Verejnosť sa do jeho tvorby môže zapojiť do 15. marca, napríklad účasťou na on-line prezentáciách spojených s diskusiou k návrhu. Informácie o prezentáciách sú dostupné na webstránke Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti.

Svoje pripomienky k návrhu môže verejnosť posielať aj na e-mailovú adresu lucia.lacika@minv.sk, prípadne si možno dohodnúť osobné stretnutie v sídle Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti.