Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra schválil vlastný protikorupčný program na roky 2019-2023

Na archívnej snímke ministerka vnútra SR Denisa Saková. Foto: TASR/Martin Baumann

Cieľom protikorupčného programu je identifikovať korupčné riziká a nastavovať opatrenia na ich odstránenie.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Ministerstvo vnútra SR si schválilo vlastný protikorupčný program na roky 2019 – 2023. Nadväzuje na schválený materiál protikorupčnej politiky SR na rovnaké obdobie. Šéfka rezortu vnútra Denisa Saková (Smer-SD) vysvetľuje, že tak chcú dosiahnuť dôveru občanov vo verejné služby.

"Protikorupčným programom chceme docieliť, aby občania dôverovali verejným službám a presvedčili sa o tom, že na pôde ministerstva sa snažíme eliminovať priestor na korupčné prostredie," uviedla ministerka. V blízkej budúcnosti sa podľa jej slov budú nastavovať vnútorné procesy, pri ktorých sa pracovníci ministerstva chcú inšpirovať aj dobrou praxou a skúsenosťami zo zahraničia.

Cieľom protikorupčného programu je identifikovať korupčné riziká a nastavovať opatrenia na ich odstránenie. "Naším cieľom je zmeniť formálny prístup k odstraňovaniu korupčných rizík na aktívny. Chceme vytvárať efektívne a účinné riešenia na to, ako zmenšiť priestor na korupciu," priblížila Saková. Program je podľa rezortu dôležitým nástrojom na efektívne predchádzanie novým trendom korupčných rizík, ktoré sa dynamicky vyvíjajú. Má za cieľ nielen posilňovať transparentnosť rozhodovacích procesov, ale taktiež posilňovať kultúru etiky, integrity a protikorupčného povedomia. Zohľadňuje tiež poznatky a návrhy zamestnancov.

"Hlavnými oblasťami protikorupčného programu sú najmä oblasti rozhodovacích procesov - v oblasti verejného obstarávania, styku s klientmi, pri udeľovaní oprávnení a povolení, prideľovaní dotácií, poskytovaní informácií a kontrolnej činnosti," spresnil rezort. Identifikované riziká sú rozpracované na podmienky ministerstva s cieľmi zmenšovať priestor na existenciu a vznik korupčných rizík, zvyšovať povedomie zamestnancov a posilňovať ich integritu a posilňovať integritu organizácie. Program je zverejnený aj na webe ministerstva.