Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: Vianočné dovolenkové obdobie je časom na zmenu dokladov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Ministerstvo ubezpečuje, že všetky podané žiadosti vybavuje v zákonom stanovenej lehote a každému žiadateľovi o výmenu vodičského preukazu bude po splnení zákonných podmienok vydaný nový.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Vianočné dovolenkové obdobie je ideálny čas na vybavenie nového dokladu. Mnohí ľudia sa vtedy zdržiavajú v mieste trvalého bydliska a môžu navštíviť tamojšie oddelenia dokladov. Pracoviská v menších mestách odporúča využívať rezort vnútra dlhodobo, doklady tam možno vybaviť aj bez čakania. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré TASR poskytol tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Klientske centrá vo veľkých mestách dlhodobo čelia náporu žiadateľov, keďže tu žiadosti podávajú nielen domáci, ale aj ľudia, ktorí v meste pracujú, alebo doň za prácou dochádzajú" vysvetlil rezort.

Ministerstvo pripomína, že do konca roka si treba vymeniť tzv. ružové vodičské preukazy, ktoré malo tesne pred Vianocami ešte 147.000 občanov. "Predpokladáme, že nie všetci pristúpia k výmene, keďže vzhľadom na vyšší vek už neplánujú riadiť motorové vozidlo," skonštatovalo MV SR.

O nový vodičský preukaz možno požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov. Starý vodičský preukaz treba odovzdať na oddelení, kde vodič požiadal o nový, najneskôr v čase vydania nového dokladu.

Ministerstvo ubezpečuje, že všetky podané žiadosti vybavuje v zákonom stanovenej lehote a každému žiadateľovi o výmenu vodičského preukazu bude po splnení zákonných podmienok vydaný nový.

Žiadosť o výmenu vodičského preukazu do 30 dní je spoplatnená správnym poplatkom 6,50 eura. Na výslovnú žiadosť poplatníka je možné vyhotoviť vodičský preukaz urýchlene do dvoch pracovných dní. Správny poplatok je vtedy štvornásobný, teda 26 eur.

Osoba staršia ako 65 rokov žiadajúca o výmenu vodičského preukazu v štandardnej 30-dňovej lehote je od poplatku oslobodená. V zrýchlenom konaní do dvoch dní však takisto uhrádza poplatok 26 eur.

Za jazdu s neplatným vodičským preukazom polícia môže uložiť pokutu 50 eur v blokovom konaní, v správnom konaní možno uložiť pokutu do 100 eur. Neplatný vodičský preukaz sa odoberá.