Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia: Slovensko aktuálne neplánuje príspevky pre UNRWA

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

UNRWA v piatok oznámila, že prepustila viacerých pracovníkov obvinených Izraelom a začala ich vyšetrovať.

Bratislava 29. januára (TASR) - Slovensko aktuálne neplánuje žiadne príspevky pre Agentúru OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Pre TASR to potvrdilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

"Slovenská republika v minulosti prispievala na financovanie UNRWA len na základe dobrovoľných príspevkov. V tomto roku zatiaľ MZVEZ SR neplánuje žiadne takéto príspevky, keďže bývalé vlády zanechali zdecimovaný rozpočet a vláda sa venuje konsolidácii verejných zdrojov," skonštatoval komunikačný odbor rezortu diplomacie.

Európska únia v pondelok vyzvala na urýchlené vykonanie auditu UNRWA. Zároveň dočasne pozastavila financovanie tejto organizácie, čím reaguje na obvinenia zo strany Izraela, podľa ktorého sa niektorí pracovníci UNRWA podieľali na vlaňajších útokoch palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael. Financovanie UNRWA už dočasne pozastavili viaceré štáty.

UNRWA v piatok oznámila, že prepustila viacerých pracovníkov obvinených Izraelom a začala ich vyšetrovať. Urýchlené nezávislé vyšetrovanie prisľúbil aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Agentúra bola založená v roku 1949 po prvej arabsko-izraelskej vojne a patrí k najväčším programom OSN. Jej vyše 30.000 pracovníkov poskytuje služby vrátane vzdelávania, základnej zdravotnej starostlivosti a humanitárnej pomoci palestínskym utečencom v Pásme Gazy, Predjordánsku, Jordánsku, Sýrii a Libanone.