Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia varuje Slovákov: Necestujte z USA na Kubu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR o zákaze informuje na svojej internetovej stránke.

Bratislava 10. augusta (TASR) – Americké federálne predpisy zakazujú občanom USA, ako aj cudzincom zdržiavajúcim sa v Spojených štátoch amerických cestovať z USA na Kubu za účelom turistiky. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR o tom informuje na svojej internetovej stránke.

"Zákaz sa vzťahuje na každého, kto sa nachádza v USA, teda amerických občanov, ako aj cudzincov, ktorí sa trvalo alebo krátkodobo zdržiavajú v Spojených štátoch," konštatoval rezort.

Ďalej spresnil, že Američania i cudzinci môžu cestovať z USA na Kubu len z dôvodu návštevy rodiny, oficiálnej návštevy vládnych predstaviteľov príslušnej krajiny, z dôvodu výskumných a vzdelávacích aktivít, novinárskej činnosti, náboženských aktivít, obchodných ciest podnikateľov, ciest predstaviteľov mimovládnych a humanitárnych organizácií pôsobiacich na Kube či ciest športovcov zúčastňujúcich sa na športových podujatiach.

Ministerstvo zároveň vyzýva Slovákov, aby v prípade cestovania do USA a na Kubu využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na jeho webovej stránke.