Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: Hľadáme riešenia, aby lekári zo SR neodchádzali

Ilustračné foto. Foto: TASR/Vladimír Benko

Jedným z opatrení, ako možno systémovo zvýšiť počet lekárov, je podľa MZ aj vstup zahraničných pracovníkov na slovenský trh.

Bratislava 2. októbra (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva hľadá "pozitívne riešenia", ako motivovať absolventov lekárskych fakúlt, aby zostali na Slovensku. Snaží sa o to prostredníctvom "masívnych investícií", ktoré idú do rekonštrukcie, modernizácie či nového prístrojového vybavenia nemocníc, čím sa zlepšujú aj pracovné podmienky pre zdravotníkov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Nedostatok lekárov je podľa hovorkyne na Slovensku dlhoročným problémom. Ministerstvo preto podľa jej slov pracuje na systematických krokoch, aby sa ich počet postupne navyšoval. "Problematiku ako takú intenzívne riešime v pravidelných intervaloch s ministerstvom školstva a hľadáme kroky a riešenia, ako podmienky na slovenskom trhu nastaviť tak, aby absolventi fakúlt neopúšťali slovenský trh práce," priblížila hovorkyňa.

Jedným z krokov na zvýšenie počtu lekárov je podľa Eliášovej napríklad zvýšenie počtu novoprijatých študentov na lekárske fakulty. "Lekárske fakulty prijmú študentov, ktorí úspešne absolvovali prijímacie skúšky, no skončili pod čiarou," vysvetlila. Ministerstvo má tiež záujem "čo možno v najkratšom termíne navýšiť počet študentov aj v odbore ošetrovateľstva".

Hovorkyňa pripomenula aj rezidentský program, ktorého cieľom je dostať chýbajúcich odborníkov najmä do regiónov, kde sú najviac potrební, a to po dobu piatich rokov. "Doteraz ho ukončilo 81 absolventov z oblasti všeobecného lekárstva a pediatrie. Tento rok plánujeme program rozšíriť aj o jednotlivé špecializácie," dodala. MZ chce rokovať so samosprávnymi krajmi, poskytovateľmi a odbornými spoločnosťami a na ich základe vyhodnotí potrebu zaradenia ďalších špecializácií do rezidentského štúdia.

Jedným z opatrení, ako možno systémovo zvýšiť počet lekárov, je podľa MZ aj vstup zahraničných pracovníkov na slovenský trh. "Snahou je zjednodušiť administratívne podmienky tak pre lekárov, ako aj sestry," sľúbilo MZ.

Podľa Eliášovej sa nemocnice môžu uchádzať aj o peniaze z eurofondov. "V nemocniciach sa zároveň dodáva nová prístrojová technika, kde sa vďaka centrálnemu obstarávaniu a dvojkolovej elektronickej aukcii nakupuje s výraznými úsporami," vysvetlila. Takisto pripomenula, že do nemocníc prichádza aj viac ako 8000 nových postelí pre pacientov.

Ministerstvo zdravotníctva tak reagovalo na slová poslanca Národnej rady SR Miroslava Beblavého (nezaradený), ktorý v utorok uviedol, že z názorov 500 slovenských lekárov a medikov vyplýva, že neodchádzajú do zahraničia len kvôli platom. Najčastejšími dôvodmi odchodu sú podľa Beblavého zlé vybavenie nemocníc, nespokojnosť s prístupom vlády, zlé možnosti profesijného vzdelávania, korupcia, nekompetentné vedenie nemocníc, ale aj zlé zamestnanecké podmienky.