Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva skontroluje onkologické a špecializované ústavy

Na snímke minister zdravotníctva SR Viliam Čislák. Foto: TASR/Milan Kapusta

Ministerstvo iniciuje kontroly po medializovanej krádeži liekov v Národnom onkologickom ústave.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR plánuje kontroly v onkologických i špecializovaných ústavoch pariacich pod rezort. Mali by sa začať ešte do konca roka. Zameria sa v nich na to, ako zamestnanci narábajú s liekmi a liečivami. Pre TASR to uviedol hovorca ministerstva Peter Bubla.

Rezort iniciuje kontroly po medializovanej krádeži liekov v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave. Polícia v ňom urobila raziu na podnet riaditeľa NOÚ Jozefa Dolinského. V prípade obvinila celkovo deväť ľudí. Šiesti boli zamestnanci ústavu - jeden farmaceut, štyria farmaceurtickí laboranti a jeden sanitár. Medzi ďalšími obvinenými sú podľa denníka Nový Čas aj pracovníci farmafiriem. "Zdravotná starostlivosť o pacientov nebola nijakým spôsobom dotknutá a ohrozená," zdôraznil opäť Bubla. K riedeniu liekov podľa rezortu i NOÚ nedochádzalo.

O tom, že pacienti s vysokou pravdepodobnosťou nedostávali lieky v potrebnej koncentrácii, dnes hovoril expert SDKÚ-DS na zdravotníctvo Valerián Potičný, odvolal sa na informácie od občanov. Od ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) preto opozičná strana žiada vyšetrenie všetkých dotknutých pacientov.

"Pokiaľ ide o kontrolu, SDKÚ-DS je azda posledný subjekt, ktorý by nás musel na takýto kroku vyzývať," reagoval Bubla. Zbieranie politických bodov "takýmto spôsobom" považuje rezort za hranicou čohokoľvek.

Minister zdravotníctva v stredu (16.12.) nechcel špekulovať, či prípad súvisí s vývozom liekov zo Slovenska do zahraničia, kde je ich cena vyššia. "Ja by som si počkal na závery vyšetrovania a na základe toho by sme aj do budúcna urobili určité opatrenia, ktoré by aj tieto veci sprísnili," skonštatoval.

Obvinených šiestich zamestnancov už prepustili z NOÚ, informoval Dolinský. Na podozrivú manipuláciu s liekmi na oddelení, kde sa pripravujú onkolieky pred ich podaním pacientom, ho upozornili koncom októbra zamestnanci. Riaditeľ sa obrátil na políciu, ktorá začala trestné stíhanie pre krádež.