Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: Robíme maximum pre zlepšenie podmienok sestier

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Aktuálne sa tiež hovorkyne ministerstva finalizuje legislatívny návrh, ktorý bude jasne definovať kompetencie všetkých zdravotníckych pracovníkov vrátane sestier.

Bratislava 12. júla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR tvrdí, že robí maximum pre zlepšenie podmienok sestier na Slovensku. "Čo sa týka ich odmeňovania, v súčasnosti majú už zákonom stanovené zvyšovanie platov v pravidelných intervaloch na základe tzv. mzdového automatu. Prácu sestier si vysoko vážime a v spolupráci s nimi pripravujeme zmeny, aby boli odmeňované aj na základe princípu zásluhovosti," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Aktuálne sa tiež podľa jej slov finalizuje legislatívny návrh, ktorý bude jasne definovať kompetencie všetkých zdravotníckych pracovníkov vrátane sestier. "V platnosti je aj vyhláška zdravotníckych asistentov, ktorú sme uviedli do praxe a ktorej cieľom je odbremeniť sestry. Zdravotnícki asistenti tak doplnia činnosti na oddeleniach, čím sa vytvorí priestor napríklad na ďalšie štúdium sestry," uviedla Eliášová.

Pripomína aj plány ministerstva zlepšiť pracovné prostredie pre sestry. Nemocnice mohli napríklad tento rok žiadať o 70 miliónov eur z kapitálových výdavkov, ktoré sú určené na modernizáciu a rekonštrukciu nemocníc. Niektoré zdravotnícke zariadenia sa môžu uchádzať aj o peniaze z eurofondov.



Čo sa týka vzdelávania, jeho podmienky a kvalita sú podľa ministerstva na Slovensku na vysokej úrovni, ktoré chce ešte zlepšovať. "Vnímame a uvedomujeme si, že problémy sestier sú tu dlhé roky. MZ SR hľadá spôsoby riešenia a robí maximum pre to, aby situáciu zlepšilo. Ide však o zmeny, ktoré si vyžadujú čas na aplikáciu. Pripravujeme systém, ktorý bude zohľadňovať dosiahnuté vzdelanie a prax sestry," povedala Eliášová.

Ministerstvo zároveň pripravuje nový zákon o dlhodobej zdravotnej starostlivosti. "Takisto napríklad štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa zvýšila od júla ceny za výkony v Agentúrach domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS) v mobilných hospicoch o 25 percent a v zariadeniach sociálnych služieb o 26 percent. Všeobecná zdravotná poisťovňa celkovo zvýšila platby pre ADOS, zariadenia sociálnych služieb a mobilné hospice o cca dva milióny eur ročne," zhrnula Eliášová.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) dnes poukázala, že záujem mladých vykonávať povolanie sestra v posledných rokoch klesá. Jej šéfka Iveta Lazorová nevidí problém v tom, že by odbor nechceli študovať, ale že do slovenského zdravotníctva nakoniec pracovať nejdú. Výsledkom má byť, že kým zo systému odchádzajú tisíce sestier, nových prichádzajú len stovky. Sestry dlhodobo hovoria, že v systéme ich chýba asi 12.000. Príčin má byť viacero. Riešenie vidia vo vytvorení vhodných podmienok na ich prácu.