Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva hodnotí 2. kolo tendra na ambulantné pohotovosti

Ilustračná snímka Foto: TASR

Organizátor doteraz chýba na 13 zo 136 bodov pohotovostí pre deti a dospelých.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v súčasnosti vyhodnocuje druhé kolo výberového konania na prevádzkovanie ambulantnej pohotovostnej služby (APS). O koľko z nich prejavili organizátori záujem, zatiaľ známe nie je. TASR o tom informovala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

"V druhom kole výberových konaní na prevádzkovateľov APS mohli uchádzači podať žiadosť na MZ SR do 1. augusta, pričom rozhodujúcim dňom je deň podania prihlášky na poštovú prepravu. Následne budú výberové komisie posudzovať jednotlivé žiadosti. Jedine výberové komisie sú oprávnené hodnotiť žiadosti a ich obálky. Preto bude možné poskytnúť bližšie informácie k prebiehajúcemu výberovému konaniu až po jeho vyhodnotení," uviedla Eliášová.

Ministerstvo podľa nej nie je povinné zo zákona vyhlásiť tretie kolo výberových konaní. "Rezort však môže vyhlásiť ďalšie výberové konanie na konkrétne body, ktoré ostanú neobsadené na základe žiadosti," spresnila.

Ambulantné pohotovosti fungujú po novom od 1. júla. Organizátor doteraz chýba na 13 zo 136 bodov pohotovostí pre deti a dospelých. Vyplýva to z počtu organizátorov, ktorí si od ministerstva zdravotníctva prevzali povolenia a poverenia na ich prevádzkovanie.

APS slúži najmä pre prípady náhlej zmeny zdravotného stavu, ktorá bezprostredne neohrozuje život. "Teda pre prípady, keď by pacient za normálnych okolností využil služby všeobecného lekára," uviedla Eliášová.

Zdôraznila, že APS nie je pre ťažké stavy, ako sú napríklad infarkty alebo vážne zranenia. O takýchto pacientov je podľa ministerstva bezodkladne postarané na urgentných príjmoch v nemocniciach, v prípade potreby sa priamo volá záchranka.