Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva zaslalo do ambulancií 2415 preukazov pre autistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Ministerstvo doplnilo, že vystavenie preukazu je bezplatné.

Bratislava 4. novembra (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zaslalo za posledné dva týždne 2415 preukazov určených pre osoby s poruchou autistického spektra (PAS). Žiadalo oň 36 psychiatrických ambulancií. Špeciálny preukaz im má uľahčiť identifikovať sa v bežných i kritických životných situáciách. Pre ľudí s takýmto ochorením platia aj určité výnimky z opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) verí, že tento preukaz rodine osoby s autizmom pomôže pri rôznych úkonoch, ktoré musí absolvovať so svojím dieťaťom, ale aj s dospelým a boli doteraz veľmi komplikované. "Zároveň chceme týmto preukazom dosiahnuť, aby sa s nimi nezaobchádzalo ako s nebezpečnými jedincami," povedal.

Riaditeľ Odboru duševného zdravia MZ SR Peter Šomšák pripomenul, že o preukazy môžu rezort žiadať len špecialisti z odboru pedopsychiatria a psychiatria. "Na preukaze bude zároveň vyznačená aj miera schopnosti komunikácie a základné odporučenia, ako pristupovať k človeku s PAS," komentoval.

MZ SR doplnilo, že vystavenie preukazu je bezplatné. Akceptácia preukazov zo strany úradov, polície a ďalších inštitúcií je v súčasnosti výlučne dobrovoľná. "Pri kontakte s držiteľom preukazu sa správajte ohľaduplne, nezvyšujte hlas, nedotýkajte sa ho. Na doklade je uvedený kontakt na príbuzných a lekára," doplnil rezort.

Dodal, že pacientov s diagnózou PAS, ktorých je podľa údajov na Slovensku približne 3000, mnohé situácie vyľakajú alebo znepokoja. Ich následné reakcie sa nedajú predvídať, môžu kričať či vystaviť sa rizikovej situácii, kedy sú schopní ublížiť sebe alebo svojmu okoliu či ničiť predmety okolo seba.