Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva zvyšuje platby leteckým záchranárom po analýze

Ilustračné foto Foto: TASR – František Iván

Nárastom nákladov na leteckých záchranárov vplyvom rastu cien vstupov či prijatých legislatívnych zmien dochádza podľa rezortu zdravotníctva k nedofinancovaniu tohto segmentu.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Ročné platby pre leteckú záchrannú službu sa zvyšujú po dôkladnej ekonomickej analýze, ktorú vie Ministerstvo zdravotníctva SR doložiť. Uviedol to hovorca rezortu zdravotníctva Peter Bubla v reakcii na dnešné vyhlásenia opozičnej KDH.

Kresťanskí demokrati totiž informovali, že sa ministerstvo zdravotníctva chystá neštandardne zvýšiť ročné výdavky pre leteckých záchranárov o 3,5 milióna eur, čiže o 60 %. "Dôvodom na zvýšenie cien za poskytovanie zdravotnej starostlivosti ambulanciami vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby je, že súčasné ceny nepokrývajú v dostatočnej miere ekonomicky oprávnené náklady," argumentoval Bubla.

To môže mať podľa jeho slov negatívny dosah na kvalitu poskytovania vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby. "Poskytovateľ danej služby mal problém zabezpečiť chod vrtuľníkových staníc," doplnil hovorca.

Nárastom nákladov na leteckých záchranárov vplyvom rastu cien vstupov či prijatých legislatívnych zmien dochádza podľa rezortu zdravotníctva k nedofinancovaniu tohto segmentu. Minister zdravotníctva Viliam Čislák tak podľa hovorcu vyzýva predsedu KDH Jána Figeľa a experta KDH pre zdravotníctvo, zároveň aj manažéra súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera Mariána Faktora, aby prestali klamať a zavádzať cez médiá slovenskú verejnosť.

"Na tlačovej konferencii odznelo niekoľko úmyselne zavádzajúcich faktov," dodal Bubla. Minister podľa jeho slov vždy vravel poslancom v Národnej rade SR, že ak majú akékoľvek otázky, nech sa obrátia na rezort. "Túto tému sme im mohli vysvetliť a predísť zbytočnému znevažovaniu leteckých záchranárov a traumatizovaniu verejnosti polopravdami," doplnil vyhlásenie minister Viliam Čislák.