Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva:Do reštaurácií sa bude dať chodiť aj so zvieraťom

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Reštaurácie, kaviarne, cukrárne a ich letné terasy budú musieť splniť požiadavky na priebežné čistenie a na vyčlenenie samostatného čistiaceho náradia.

Bratislava 22. marca (TASR) – Vstup do reštaurácií má byť po novom umožnený osobám aj s domácim zvieraťom. Ak sa prevádzkovateľ pre takúto možnosť rozhodne, bude musieť zabezpečiť označenie o povolení vstupu so zvieraťom na viditeľnom mieste pri vstupe. Avizuje to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR s tým, že v najbližších dňoch predloží návrh potrebnej legislatívy do medzirezortného pripomienkového konania.

"Umožnenie vstupu spoločenských zvierat do priestorov určených na konzumáciu stravy nesmie znížiť, respektíve ohroziť hygienickú úroveň prevádzky ani ohroziť zdravotnú bezpečnosť podávaných pokrmov a nápojov. Z tohto dôvodu bude musieť prevádzkovateľ verejného stravovania doplniť v prevádzkovom poriadku požiadavky na hygienicko-sanitačný režim," uviedla ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD).

Za spoločenské zviera sa považuje napríklad domestikovaný druh psa, mačky či králika. Na novele, ktorá reflektuje diskusiu v podnikateľskom prostredí i medzi verejnosťou, pracoval aj Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ) SR. Diskusia vznikla v súvislosti s aktuálne platným obmedzením vstupu spoločenských zvierat do konzumných priestorov prevádzok verejného stravovania, s výnimkou osôb so zdravotným postihnutím v sprievode psa so špeciálnym výcvikom.

Ak podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa bude prevádzkovateľ reštaurácie súhlasiť, tak zákazník bude môcť so spoločenským zvieraťom vstúpiť do konzumných priestorov prevádzok verejného stravovania. "Na Slovensku je registrovaných približne 18.000 zariadení verejného stravovania, pričom z konzultácií nám predbežne vyplynulo, že o túto službu bude mať záujem 20 až 30 percent zariadení verejného stravovania," vysvetlil.

Reštaurácie, kaviarne, cukrárne a ich letné terasy budú musieť splniť požiadavky na priebežné čistenie a na vyčlenenie samostatného čistiaceho náradia. Tiež bude potrebné zabezpečiť jednorazové nádoby na napájanie pre zvieratá. Ľudia sa budú môcť rozhodnúť, či takúto prevádzku navštívia. Legislatívna zmena sa nebude týkať zariadení školského stravovania ani stravovacích prevádzok v zdravotníckych zariadeniach.

Predpokladá sa, že zákon by mal byť účinný od začiatku budúceho roka.