Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Rezorty školstva Slovenska a Bulharska podpísali program spolupráce

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker (HLAS-SD) v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Obe strany majú za cieľ podporiť aj výučbu oboch národných jazykov.

Bratislava 29. februára (TASR) - Zástupcovia rezortov školstva Slovenska a Bulharska podpísali v utorok (27. 2.) Program spolupráce v oblasti školstva a vedy. Dohodli sa tiež na intenzívnej spolupráci. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

"Na pôde MŠVVaM sa stretla slovenská delegácia na čele s ministrom školstva Tomášom Druckerom (Hlas-SD) s bulharskou delegáciou na čele s bulharským ministrom školstva Galinom Tsokovom. Cieľom návštevy bolo podpísanie Programu spolupráce v oblasti školstva a vedy na roky 2024-2028," uviedli z rezortu. Tsokov podľa nich pozval Druckera, ako aj slovenských expertov v oblasti vzdelávania na pracovnú návštevu do Bulharska.

Delegácie zo Slovenska a Bulharska prebrali množstvo tém, ktoré majú krajiny spoločné, ako je otázka marginalizovaných rómskych komunít a segregácie Rómov či výmenu skúseností s problematikou udržania rómskych detí v škole. Diskusia prebiehala aj na tému kvalifikácie a uplatnenia študentov bakalárskeho študijného programu na trhu práce.

Podpísaný program spolupráce vytvára právny rámec na realizáciu študijných a výskumných výmen vysokoškolských študentov, učiteľov, výskumných pracovníkov a pedagogických a odborných zamestnancov. Taktiež podporuje účasť na letných kurzoch slovenského a bulharského jazyka, slovakistiky a slavistiky. Podporuje aj výmeny lektorov slovenského jazyka a literatúry a bulharského jazyka a literatúry. Súčasťou je podpora priamej spolupráce medzi strednými školami, vysokými školami a výskumnými inštitúciami v oblasti vzdelávania a vedy. Obe strany majú za cieľ podporiť aj výučbu oboch národných jazykov.

V oblasti vedy a techniky sa spolupráca realizuje formou dvojročných spoločných mobilitných projektov výskumu a vývoja, ktoré taktiež podporujú spoluprácu medzi slovenskými a bulharskými organizáciami. Rezort školstva taktiež schválil vzdelávacie štandardy pre vyučovanie bulharského jazyka a literatúry, vypracované na základe záväzkov SR k Európskej charte regionálnych alebo menšinových jazykov.