Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

R.FICO: Ak by som rozdeľoval spoločnosť, nemám podporu kardinála Korca

Dvaja kandidáti na post prezidenta vľavo Robert Fico (Smer-SD) a občiansky kandidát Andrej Kiska (vpravo) počas poslednej štvrtej televíznej diskusie pred druhým kolom prezidentských volieb v priestoroch Bratislavského hradu. Foto: TASR/Milan Krupčík

Andrej Kiska naznačil, že Robert Fico v kampani niekedy vyťahuje maďarskú kartu.

Bratislava 26. marca (TASR) - V záverečnom televíznom dueli prezidentských kandidátov vo verejnoprávnom RTVS deklarovali obaja kandidáti ambíciu byť prezidentmi, ktorí budú spoločnosť spájať a nie rozdeľovať. "Ak by som tak veľmi rozdeľoval spoločnosť, asi by som nemal podporu kardinála Korca a podporu všetkých troch doterajších slovenských prezidentov," reagoval Robert Fico na konštatovanie, že má podľa prieskumov mimoriadne veľké nnožstvo priaznivcov, ale aj oponentov.

Dodal, že ako premiér musel urobiť množstvo ťažkých rozhodnutí. "Hovorí sa, že vízie spájajú a rozhodnutia rozdeľujú," poznamenal. Upozornil však, že aj v úlohe predsedu vlády dokázal vyrokovať množstvo dohôd, ktoré boli široko akceptované, aktuálne napríklad ústavné zmeny. Naopak, Andrej Kiska je podľa neho "akýmsi hovorcom opozičných strán", ktorý bude v prípade zvolenia vnášať konflikt do vzťahov medzi hlavou štátu, predsedom parlamentu a vlády.

"Prezident je o spolupráci. Ale tá nevzniká na tom, že sa prezident, predseda vlády a parlamentu z jednej strany dohodnú, že majú spoločný názor," reagoval Andrej Kiska. Nesúhlasil ani s tým, že by mal byť špeciálne kandidátom opozície. "Nemám rád takéto nálepkovanie. Každému je jasné, že kandidujem ako nezávislý a nestranícky kandidát," vyhlásil. "Keď hovorím o ľuďoch, neznamená to automaticky, že hovorím opozične. Akonáhle je iný názor, ako máte vy, hovoríte, že je opozičný," odkázal Robertovi Ficovi.

Obaja považujú volebnú účasť v prvom kole za priemernú

Obaja kandidáti sa zhodli na tom, že by ako prezidenti využívali možnosť prehovoriť k občanom, najmä v krízových situáciách. Volebnú účasť v prvom kole, ktorá dosiahla viac ako 43 percent, považujú za približne primeranú tomuto volebnému kolu. "Neobávam sa, že by účasť v druhom kole bola nízka," poznamenal Robert Fico s tým, že prvé kolo, v ktorom je ešte veľké množstvo kandidátov, časť voličov vynechá a k urnám príde až v druhom kole.

Na druhej strane, Andrej Kiska upozornil na volebnú účasť v regionálnych voľbách, ktorá bola podľa neho alarmujúco nízka. "Medzi ľuďmi je veľké sklamanie z politikov ako takých," poznamenal Kiska, podľa ktorého súčasná politická reprezentácia o probléme hovorila ešte niekoľko dní po voľbách do VÚC a potom sa mu prestala venovať.

"Nikdy som sa nebránil, aby do politiky prichádzala nová politická generácia. Ale títo politici by sa nemali automaticky uchádzať o najvyšší post, hlavy štátu," reagoval Robert Fico. Zopakoval svoje tvrdenie, podľa ktorého on ponúka voličom alternatívu skúsenosti a pripravenosti, zatiaľ čo Andrej Kiska alternetívu experimentu a konfrontácie. "Boj medzi vládou a opozíciou patrí do parlamentu," odkázal Andrejovi Kiskovi.

Prezident musí spájať a nie polarizovať, konštatoval Kiska

"Prezident musí spájať a nie polarizovať," konštatoval Kiska, podľa ktorého to však neznamená, že musí vždy súhlasiť s vládou. "V prípade zvolenia za prezidenta urobím všetko preto, aby sa vrátila dôvera v prezidentský úrad. Budem politikom pripomínať každý deň ich sľuby," vyhlásil. Zároveň obvinil Roberta Fica, že v polovici volebného obdobia uteká z postu predsedu vlády. "Nikto odnikiaľ neuteká, veď ostávam pri ľuďoch," reagoval premiér.

Podľa oboch kandidátov je pri riešení rómskeho problému rovnako dôležitá pomoc sociálne odkázaným skupinám, ako aj represia pri porušovaní zákona. Premiér dodal, že podľa neho sa dá tento problém efektívne riešiť len vtedy, keď budú v rámci EÚ spolupracovať všetky štáty, ktoré ho majú. Zároveň vyzdvihol prácu policajtov, ktorí v oblastiach s rómskymi osadami udržujú poriadok. "Máme trojnásobne väčší počet policajtov, ako rovnako veľké Fínsko," poznamenal Kiska, podľa ktorého by polícia mala v tejto oblasti robiť viac.

Druhou stranou tej istej mince je rast extrémizmu. "Zlyhávajú nám tradiční politici, máme vysokú chudobu, vysokú nezamestnanosť medzi mladými ľuďmi. Ľudia sú frustrovaní a to vytvára podmienky pre rast extrémizmu," konštatoval Kiska.

Na snímke prezidentský kandidát a premiér Robert Fico pred začiatkom diskusie.
Foto: TASR/Milan Krupčík


"Povedali sme, že ľudia, ktorí poberajú dávku v hmotnej núdzi, musia do týždňa odpracovať osem hodín," pripomenul Fico novelu zákona o dávkach v hmotnej núdzi, ktorú presadila jeho vláda. "Práve pán Kotleba je príklad experimentu. Nechal strhnúť vlajku Európskej únie a bráni školám čerpať eurofondy," poznamenal na margo nečakanej voľby ľudí z Banskobystrického samosprávneho kraja. Zároveň ale dodal, že vďaka integrácii ľavice na Slovensku prakticky nie je problém s ľavicovým extrémizmom. Naopak, rozbitá pravica vytvára priestor pre presadzovanie sa pravicových radikálov.

Andrej Kiska naznačil, že Robert Fico v kampani niekedy vyťahuje maďarskú kartu

Andrej Kiska naznačil, že Robert Fico v kampani niekedy vyťahuje maďarskú kartu. Ten to odmietol so slovami, že urobil veľa pre dobré spolunažívanie Slovákov a Maďarov. Pripomenul, že Mostu - Híd prenechal post vládneho splnomocnenca pre menšiny a strana sa ho vzdala až po čase z politických dôvodov. Túto funkciu je aj dnes ochotný obsadiť reprezentantom najväčšej menšiny na Slovensku, ak ponúkne vláde akceptovateľné meno.

Robert Fico, aj Andrej Kiska chcú ako prezidenti presadzovať, aby Slovensko ostalo v najužšom jadre európskej integrácie. "Európska únia Slovensku pomohla pri tvorbe pracovných miest, pri znížení nezamestnanosti. Súhlasím s premiérom, mali by sme sa držať v jadre integrácie EÚ. Ale to, čo si dokážeme riadiť sami, by sme si mali riadiť sami," konštatoval Kiska s tým, že by napríklad nikdy nesúhlasil so zjednotením daní.

"Rovnaké dane dnes vôbec nie sú témami európskej integrácie," reagoval Robert Fico. Reálna integračná dvojkoľajnosť tu však už podľa neho je, lebo časť krajín používa euro a iné nie. V budúcnosti sa možno budú štáty deliť aj podľa toho, nakoľko zodpovedne dodržiavajú rozpočtovú disciplínu. Zároveň zdôraznil, že vstup Slovenska do eurozóny v čase jeho vlády bol jedným z kľúčových integračných úspechov. "Banková únia je prakticky dokončená," konštatoval na margo štyroch smerov integrácie. Buduje sa podľa neho hospodárska únia, demokratická legitimita a fiskálny pilier EÚ. "Nikdy nebudem súhlasiť s tým, aby bol štátny rozpočet Slovenskej republiky schvaľovaný v Bruseli," reagoval na otázku, kde je v integrácii hranica, ktorú by nikdy nebol ochotný prekročiť.

Zahraničnú politiku považujú obaja kandidáti za záležitosť konsenzu

Zahraničnú politiku považujú obaja kandidáti za záležitosť konsenzu medzi parlamentom, vládou a prezidentom. Ak by mal Andrej Kiska ako prezident reagovať na podobnú situáciu, ako keď Slovensko pred rokmi umožnilo NATO využiť náš vzdušný priestor na útok proti Miloševičovej Juhoslávii, prijal by rozhodnutie po porade s predsedom vlády a parlamentu. Róbert Fico, ktorý ako poslanec pred pätnástimi rokmi reálne nesúhlasil s poskytnutím vzdušného priestoru lietadlám NATO, by bol proti aj keby bol v pozícii prezidenta. "Ako prezident by som určite apeloval na vládu, aby vzdušný priestor neposkytla," vyhlásil.

Na snímke občiansky prezidentský kandidát Andrej Kiska pred začiatkom diskusie.
Foto: TASR/Milan Krupčík


"Snažil by som sa vrátiť dôveru v prezidentský úrad," reagoval Kiska na otázku, v čom by sa ako prezident chcel líšiť od svojich predchodcov. Najmä Ivan Gašparovič podľa neho zlyhal v tom, že nebol nadstranícky, ale úzko spolupracoval so Smerom-SD.

Fico, ktorého v týchto voľbách podporujú všetci traja doterajší prezidenti sa k tejto otázke postavil pozitívne. "Múdry človek sa učí z minulosti," povedal s tým, že by chcel mať principiálnosť Michala Kováča, energiu Rudolfa Schustera a vlastenectvo Ivana Gašparoviča.