Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

R. Fico: Nominácia M. Lajčáka je historický okamih

Na snímke je Miroslav Lajčák./span> Foto: TASR Martin Baumann

Kandidatúra M. Lajčáka je podľa premiéra SR tiež potvrdením faktu, že Slovensko vychovalo celú generáciu vynikajúcich diplomatov.

Bratislava 25. mája (TASR) – Oficiálna kandidatúra Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka Organizácie spojených národov (OSN) je pre Slovensko historický okamih. V reakcii na jej schválenie vládou SR to dnes uviedol jej predseda Robert Fico.

Slovensko nikdy nenominovalo na takúto medzinárodnú pozíciu svojho kandidáta,“ zdôraznil v svojom vyhlásení Fico. Kandidatúra je podľa neho tiež potvrdením faktu, že Slovensko vychovalo celú generáciu vynikajúcich diplomatov. „Nepochybne na vrchole tejto pyramídy je dnes minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miro Lajčák,“ povedal.

Premiér dodal, že kandidatúru vláda schválila jednomyseľne a hneď ju aj písomne oznámila príslušným orgánom OSN. Lajčákovi prisľúbil, že vláda vykoná všetky nevyhnutné kroky na jeho podporu. Vyjadril presvedčenie, že súťaž o post generálneho tajomníka OSN s účasťou slovenského šéfa diplomacie bude viesť k zvýšeniu dobrého renomé Slovenska.



Fico konštatoval, že Slovensko ponúka „mimoriadne kvalitného kandidáta“, ktorého meno sa neustále opakuje v najvyššej skupine kandidátov. Vysvetlil, že myšlienka na kandidatúru Lajčáka nevznikla z podnetu ministerstva zahraničných vecí ani samotného šéfa rezortu. Meno Lajčáka sa podľa neho začalo spomínať v medzinárodných kruhoch prirodzenie s ohľadom na jeho diplomatické skúsenosti.

V poradí deviaty generálny tajomník OSN by mohol byť z východnej Európy. To je podľa Fica dôvod, prečo sú šance Lajčáka nie teoretické, ale skutočne praktické. Premiér však priznal aj to, že by historicky prvýkrát mohla stáť v čele významnej medzinárodnej organizácie žena. „My nemáme samozrejme žiadne výhrady voči takémuto postupu, ale chcel by som povedať, že v prvom rade musí platiť kritérium kvality,“ doložil Fico.

Miroslav Lajčák sa stal jedenástym kandidátom na post generálneho tajomníka OSN. Až sedem kandidátov je z východnej Európy. Šéfa slovenskej diplomacie najbližšie čaká druhé kolo novozavedených neformálnych rozhovorov, ktoré sa uskutoční 7. júna v New Yorku. Svoju kandidatúru bude viesť popri úlohách, ktoré mu vyplývajú z predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie v druhom polroku 2016.