Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Záväzky pri ochrane klímy môžu poškodiť konkurencieschopnosť EÚ

Robert Fico Foto: TASR/AP

V dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol premiér Robert Fico o záveroch summitu lídrov únie, ktorý sa konal tento týždeň v Bruseli.

Bratislava 25. októbra (TASR) – Premiér Robert Fico varuje pred snahou Európy byť svetovým lídrom pri ochrane klímy. Nemalo by sa tak podľa neho diať za cenu, že kontinent poškodzuje sám seba.

„Už máme tak vysoko nastavené parametre ochrany životného prostredia, že niektoré časti sveta sú podstatne konkurencieschopnejšie, ako je samotná Európska únia,“ reagoval Fico v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy na závery summitu lídrov únie, ktorý sa konal tento týždeň v Bruseli.

Ten bol zameraný aj na klimaticko-energetickú politiku do roku 2030. Slovenský premiér vidí hrozbu toho, že svet neprijme v decembri 2015 v Paríži rovnaké záväzky, aké na seba prevzala EÚ. „Výrazným spôsobom to poškodí konkurencieschopnosť Európskej únie,“ domnieva sa.

Podľa Fica hrozí, že ak bude Európa pokračovať v takomto tempe ochrany svojho životného prostredia, „ďalšie a ďalšie firmy ju budú opúšťať a pôjdu tam, kde sú lepšie podmienky na podnikanie".

„My si neuvedomujeme, že ovzdušie je iba jedno,“ konštatoval premiér. Slovensko si z jeho pohľadu nemôže myslieť, že ochráni svoje ovzdušie, keď napríklad susedná Ukrajina má iné parametre na jeho ochranu. „Preto len vtedy má význam ísť do takýchto krokov, keď sa to týka celého sveta,“ zdôraznil.

Klimaticko-energetický balíček, ktorý bol v Bruseli prijatý, Fico považuje za „veľmi ambiciózny“. „Na druhej strane som cítil konečne po dlhom čase nejakú mieru racionality,“ uviedol.

Podľa neho je pozitívne, že neboli prijaté prísnejšie záväzky, ktoré navrhovali niektoré krajiny, napríklad Švédsko. „Európa by to mohla v takom prípade rovno zatvoriť, nemá šancu byť konkurencieschopná vo vzťahu k iným.“

Čo sa týka záväzného cieľa v oblasti obnoviteľných zdrojov energie, Fico ocenil, že Slovensko uspelo v snahe, aby sa tento cieľ nestanovil ako národný. „Krajina si môže vybrať národný mix (energetický, pozn. TASR), to je jej suverénne právo. Pre nás to bolo dôležité preto, lebo u nás mimoriadne dôležitú úlohu pri výrobe elektrickej energie zohráva jadro, teda atómové elektrárne,“ doplnil.