Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Riaditeľ SIS hovoril poslancom o korupcii aj schránkových firmách

Ján Valko Foto: TASR/Martin Baumann

Parlament vzal správu o činnosti SIS za rok 2014 na vedomie. SIS ju zverejní v rozsahu, ako jej to dovoľuje zákon.

Bratislava 3. júla (TASR) - Korupcia, schránkové firmy, Ukrajina či Islamský štát. To sú témy, o ktorých dnes poslanci Národnej rady SR hovorili s riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS) Jánom Valkom. Podľa poslancov potvrdil, že SIS monitoruje korupciu a informuje o nej kompetentných. Prečo nie sú viaceré korupčné kauzy vyšetrené, je teda podľa poslancov otázka na ďalšie štátne orgány.

"Zaujímavá otázka bola, či služba poskytovala nejaké informácie ohľadom schránkových firiem. Lebo množstvo štátnych zákaziek končí v schránkových firmách. Riaditeľ potvrdil, že podávali informácie príjemcom," povedal predseda osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS Pavol Abrhan (KDH). Na otázky, či teda v tejto súvislosti nekonajú iné štátne orgány, uviedol, že "štátne orgány, minimálne predseda vlády, majú informácie k dispozícii a koná sa s vedomím týchto informácií".

Podpredseda výboru Anton Martvoň (Smer-SD) doplnil, že správa o vlaňajšej činnosti SIS obsahovala údaje o korupcii, ako každý rok, a tiež informácie o machináciách vo verejnom obstarávaní, o extrémizme, ale aj o nebezpečenstvách, ktoré môžu hroziť od Islamského štátu. O korupcii sa poslanci podľa neho dozvedeli, že tu naďalej je a že SIS ju monitoruje a informuje kompetentných.

Na otázku, kto zlyháva, keď viaceré korupčné kauzy nie sú vyšetrené, odpovedal, že SIS si svoje povinnosti plní, ale sú tu aj orgány činné v trestnom konaní, ktoré vyšetrujú, a súdy, ktoré rozhodujú. "Získať informáciu, že je niekto korupčne náchylný, je ľahšie, ako to tomu človeku dokázať a nachytať ho," povedal Martvoň. Zdôraznil, že hoci korupcia v spoločnosti stále je, počet odhalených trestných činov korupcie stúpa.

Parlament vzal správu o činnosti SIS za rok 2014 na vedomie. SIS ju zverejní v rozsahu, ako jej to dovoľuje zákon.