Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Generálnu riaditeľku UNESCO čaká na Slovensku dvojdňový program

Generálna riaditeľka UNESCO, Bulharka Irina Bokovová Foto: TASR/AP

V úvode svojho oficiálneho programu vystúpi generálna riaditeľka UNESCO v piatok o 10.00 h na pôde Univerzity Komenského v Bratislave.

Bratislava 5. mája (TASR) – Na Slovensko dnes večer zavíta generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová. Na svojej druhej oficiálnej návšteve SR sa počas dvoch dní stretne s prezidentom Andrejom Kiskom, viacerými ministrami i predstaviteľmi slovenských miest, ktoré sú zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Ako informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, v úvode svojho oficiálneho programu vystúpi generálna riaditeľka UNESCO v piatok o 10.00 h na pôde Univerzity Komenského v Bratislave. Jej verejné vystúpenie i následná diskusia sa bude týkať témy "Posilnenie postavenia mládeže, podpora rozmanitosti - nové základy pre odhodlanosť a mier". Od predstaviteľov univerzity preberie zlatú medailu UK.

Šéfku organizácie OSN pre vedu, výchovu a kultúru čaká v piatok aj pracovný obed s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom.

V piatkovom programe je i stretnutie s ministrom školstva Petrom Plavčanom, ministrom životného prostredia Lászlóom Solymosom i s prezidentom Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Petrom Mihókom, s ktorým má Bokovová hovoriť o podpore slovenských podnikateľov pri realizácii programov UNESCO.

Po stretnutí s predstaviteľmi Slovenskej komisie pre UNESCO (SK UNESCO) Bokovová odcestuje do Smoleníc. "Na pozvanie predsedu SAV Pavla Šajgalíka sa zúčastní okrúhleho stola, ktorý sa bude venovať téme Kreativita a inovácie v teórii a praxi," informoval hovorca SAV Stanislav Ščepán. Akadémia udelí Bokovovej tiež Zlatú medailu SAV.

V sobotu (7.5.) predpoludním generálna riaditeľka UNESCO navštívi Levoču, kde sa stretne s primátormi miest, ktoré sú zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO. Navštívi tiež chrám sv. Jakuba, kde jej predstavia oltár Majstra Pavla z Levoče. V závere svojho pobytu sa na slávnostnom obede stretne s prezidentom SR Andrejom Kiskom.

Irina Bokovová sa narodila 12. júla 1952 v Sofii. Generálnou riaditeľkou UNESCO sa stala 15. novembra 2009 a opätovne ju zvolili v roku 2013. Vo funkcii sa aktívne angažuje v rámci reformy UNESCO, v oblasti rodovej rovnosti, zabezpečovania kvalitného vzdelávania pre všetkých, v boji proti radikalizácii mládeže, terorizmu a za záchranu svetového dedičstva. Vyzdvihuje význam účasti mládeže na programoch UNESCO a veľký dôraz kladie na rozvoj vedy pre trvalo udržateľný rozvoj, správu vodných zdrojov, na bezpečnosť žurnalistov a slobodu prejavu.

Od februára 2016 je Bokovová oficiálnym kandidátom Bulharska na post generálneho tajomníka OSN. Plynulo ovláda anglický, francúzsky, ruský a španielsky jazyk.

Bokovová bola na jednodňovej oficiálnej návšteve SR už v roku 2012. V Bratislave sa stretla s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom, vtedajším ministrom školstva Dušanom Čaplovičom i ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom. Privítali ju taktiež predstavitelia SAV a Slovenskej technickej univerzity (STU), obe inštitúcie jej udelili čestné vyznamenanie.