Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Richard H. je obvinený z vyhrážania a nedovoleného ozbrojovania

Na snímke justičná stráž privádza na pojednávanie obžalovaného Richarda H. Foto: TASR

V júni 2009 prokurátorka navrhla uznať Richarda H. vinným z vraždy študenta Daniela Tupého.

Bratislava 6. mája (TASR) - Bývalý hlavný obžalovaný z vraždy študenta Daniela Tupého - Richard H., ktorý sa nachádza od utorka minulého týždňa (28.4.) vo väzbe, je obvinený z trestných činov nebezpečného vyhrážania a nedovoleného ozbrojovania.

"Vo vami uvedenom prípade bolo vznesené obvinenie z trestného činu nebezpečného vyhrážania v súbehu s prečinom nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami voči konkrétnej osobe. K spáchaniu skutkov došlo od doposiaľ presne nezisteného času do 20.30 hod. dňa 25. apríla v priestoroch jedného z bytov na Krásnohorskej ulici," uviedol dnes pre TASR hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru Michal Szeiff. Polícia doteraz, napriek tomu, že Richard H. je už viac ako týždeň vo väzbe, vzhľadom na pokračujúce vyšetrovanie informácie k obvineniu neposkytovala. Podľa nepotvrdených informácií sa Richard H. mal nebezpečného vyhrážania dopustiť na svojej priateľke.

"Okresný súd Bratislava 5 vzal do väzby obvineného R. H., a to z dôvodov takzvanej preventívnej väzby, teda z dôvodnej obavy, žeby mohol pokračovať v trestnej činnosti. Proti uzneseniu o vzatí do väzby podal obvinený sťažnosť, o ktorej bude po doručení rozhodovať Krajský súd v Bratislave," uviedol minulý týždeň v utorok pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

V júni 2009 prokurátorka navrhla uznať Richarda H. vinným z vraždy študenta Daniela Tupého. Navrhla pre neho trest v hornej polovici trestnej sadzby vo väzení s najprísnejším strážením. Richardovi H. hrozilo desať až 15 rokov. Zvyšným obžalovaným z útoku z novembra 2005 navrhla trest v dolnej polovici trestnej sadzby v zariadení s minimálnou ochranou. Obžaloba nemala v kauze vraždy študenta Daniela Tupého nespochybniteľný dôkaz, priznala vtedy prokurátorka. Obhajca Richarda H. navrhol, aby prokurátorka ustúpila od obžaloby v celom rozsahu.

Následne v druhej polovici júna 2009 obžalovaných v kauze vraždy Tupého rozsudkom oslobodil Okresný súd Bratislava I. Súd neuznal za vinného spomínaného Richarda H., ani Dávida V., Jána S., Michala B. a Róberta J., ktorých žalovali z ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva. Krajská prokuratúra následne vzala späť svoje odvolanie a verdikt sa stal právoplatný.

Tupého vo veku 21 rokov zavraždili na začiatku novembra 2005 vo večerných hodinách na Tyršovom nábreží v Bratislave. Podľa vtedajšieho vyjadrenia očitých svedkov ho zabila skupina neznámych maskovaných osôb (neonacistov). Pri útokoch boxermi a nožmi zranili pritom ďalších šesť študentov, jedného vážne.