Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Richard Raši mení vyvlastňovaciu novelu

Richard Raši Foto: TASR/Štefan Puškáš

Raši chce obciam ponechať niektoré právomoci.

Košice 21. júna (TASR) - Pri rozhodovaní o ťažbe zlata alebo uránu sa pravdepodobne nebude dať využiť pripravovaná novela zákona týkajúca sa významných investícií. Umožniť by to mal pozmeňujúci návrh z dielne poslancov Smeru-SD Richarda Rašiho a Jána Senka, ktorý dnes predstavili plénu Národnej rady (NR) SR.

Novela týkajúca sa významných investícií sa v súčasnosti nachádza v parlamente v druhom čítaní, pripravila ho trojica poslancov Smeru-SD Maroš Kondrót, Michal Bagačka a František Petro. Zo strany opozície si však návrh vyslúžil ostrú kritiku. Najmä preto, že podľa opozičných poslancov berie právomoci obciam a mestám pri výstavbe významných investícií. Viacerí poslanci upozorňovali na to, že ak zákon prejde, samosprávy už nebudú môcť urobiť nič s ťažbou zlata či uránu, o ktorej rozhodne vláda a určí ju za významnú investíciu. Podobným prípadom môže byť aj výstavba ropovodu či kasína.

V prípade banských činností je však podľa Rašiho potrebné ponechať samospráve jej kompetencie. "Takýto návrh zákona by pre Košice znamenal, že samospráva nebude mať možnosť vyjadriť sa k banským projektom, akým je napríklad aj ťažba uránu na Jahodnej," argumentoval Raši.

V prípade, že poslanci jeho pozmeňovací návrh odobria, o územnom rozhodnutí o umiestnení banského diela alebo banskej stavby bude aj naďalej rozhodovať obec ako stavebný úrad. O stavebnom povolení bude rozhodovať vo vymedzených prípadoch špecializovaný stavebný úrad – obvodný banský úrad. Pri banských stavbách a banských dielach, ktoré stavebné povolenie nevyžadujú, bude obvodný banský úrad pri povoľovaní týchto stavieb postupovať podľa banského zákona.

V samotnej novele zákona chce trojica zákonodarcov Smeru-SD zaviesť, aby sa kategória významných investícií rozšírila na všetky druhy stavieb. Za významnú investíciu sa bude považovať stavba s investičnými nákladmi najmenej 100 miliónov eur. Poslanci chcú zároveň novelizovať aj stavebný zákon. Do praxe by sa tak mala zaviesť novinka, že pri významnej investícii už nebude potrebné záväzné stanovisko obce ako dotknutého orgánu v územnom konaní. O tom, že ide o významnú investíciu, totiž rozhoduje vláda. Podľa predkladateľov tak pôjde o rovnaký mechanizmus, ktorý sa už v súčasnosti uplatňuje pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest.

Richard Raši potvrdil negatívny postoj k ťažbe uránu na Jahodnej

Zákon hovorí o tom, že pri investíciách nad 100 miliónov Eur, respektíve investíciách prinášajúcich viac ako 300 pracovných miest, môže byť samospráva vynechaná z rokovaní a rozhodujúce slovo budú mať štátne orgány, keďže ide o národný záujem. Podľa Rašiho je ale nevyhnutné myslieť na potrebu ponechania kompetencií samospráve v prípade banských činností.

„Takýto návrh zákona by pre Košice znamenal, že samospráva nebude mať možnosť vyjadriť sa k banským projektom, akým je napríklad aj ťažba uránu na Jahodnej, čo ako primátor mesta nemôžem dopustiť. Je mojou povinnosťou chrániť mesto a Košičanov. A týmto pozmeňujúcim návrhom Košičanom zostane právo rozhodovať o akejkoľvek ťažbe v blízkosti nášho mesta," zdôraznil Raši. Podčiarkol tiež, že pozmeňujúci návrh má vylúčiť akékoľvek pochybnosti o tom, že Košičania nebudú môcť rozhodovať o svojom meste sami.

„O umiestnení banského diela alebo banskej stavby bude aj naďalej rozhodovať obec ako stavebný úrad a ja budem aj naďalej pri svojom rozhodovaní rešpektovať verejnú mienku Košičanov,“ pripomenul. Podporu tomuto poslaneckému návrhu vyjadril aj minister životného prostredia Peter Žiga. „Pozmeňujúci návrh primátora Košíc plne podporujem. Ako minister životného prostredia jednoznačne odmietam ťažbu uránu v lokalite Jahodná pri Košiciach, alebo zlata v Detve. Považujem za potrebné, aby samospráve zostala možnosť záväzne odmietnuť ťažbu v takýchto environmentálne citlivých prípadoch. Tento návrh je signálom, že sa v žiadnom prípade nikto nesnaží zadnými vrátkami zvrátiť súčasný stav,“ vyhlásil Žiga.

V Košiciach v súčasnosti prebieha prieskum uránu na Jahodnej, ktorý je obyvateľmi mesta vnímaný s obavami, aj napriek odmietnutiu ťažby uránu mestským zastupiteľstvom v apríli tohto roku. Zákon týkajúci sa významných investícií sa v súčasnosti nachádza v parlamente v druhom čítaní.