Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

RICHTER: Deinštitucionalizácia domovov si žiada väčšiu pozornosť

Ján Richter Foto: TASR

Podľa šéfa rezortu práce má každý smer isté za a proti a je dôležité v istej konkrétnej fáze vyhodnotiť a rozanalyzovať, v čom boli pozitíva a v čom negatíva.

Necpaly 9. februára (TASR) - Proces, ktorý v detských domovoch beží aj z hľadiska deinštitucionalizácie, je relatívne veľmi zložitý a žiada si oveľa väčšiu pozornosť aj vedenia rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny. Uviedol to dnes minister práce Ján Richter (Smer-SD) pri návšteve Detského domova v Necpaloch, v ktorom sa okrem iného stará o 30 detí 15 profesionálnych rodín.

Podľa šéfa rezortu práce má každý smer isté za a proti a je dôležité v istej konkrétnej fáze vyhodnotiť a rozanalyzovať, v čom boli pozitíva a v čom negatíva. "V tejto chvíli hovoríme jednoznačné áno tejto deinštitucionalizácii, ale nie za každú cenu. Nie každé dieťa je vhodné pre profesionálnu rodinu, ale to už je na schopnosti ľudí, ktorí vychovávajú tie deti, vedieť posúdiť vždy aj psychiku, mentalitu, možno isté veci, ktoré si sem z tej pôvodnej rodiny dieťa donieslo, a ponúknuť ten najlepší rozmer," ozrejmil s tým, že vždy musí ísť o najlepší záujem dieťaťa a ak sa toto naplní, tak aj tá úloha profesionálnych rodín má svoj význam a svoju logiku.

Detský domov v Necpaloch si vlani v decembri pripomenul 50. výročie svojho založenia. Má kapacitu 67 detí, o ktoré sa stará 49 zamestnancov. Z toho 30 detí funguje v 15 profesionálnych rodinách, 32 detí je v troch samostatných skupinách a sedem je mladých dospelých. Domov poskytuje aj starostlivosť plnoletým matkám s deťmi. Od januára tohto roka je jeho riaditeľom bývalý odchovanec detského domova Ladislav Adamovič.

"Chcem stavať na tých skúsenostiach, ktoré sú predo mnou. Chcem, aby to šlo tak kontinuálne ďalej, to znamená, podporovať tie deti v štúdiu, podporovať v tom, aby mali záujmovú činnosť, aby mali priestor na to, aby ich výchova a vzdelanie išlo dopredu. Takisto pokračovať v profesionálnych rodinách, ktoré tu sú rozbehnuté, a v podpore týchto rodín, aby vlastne mohli tú prácu, ktorú robia, robiť čo najlepšie za najlepších podmienok," uviedol k svojim víziám nový riaditeľ.