Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Richter: Som pripravený diskutovať o vylepšeniach minimálneho dôchodku

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter Foto: TASR/Michal Svítok

Minimálny dôchodok má byť seniorom na Slovensku vyplácaný od 1. júla tohto roka.

Bratislava 13. marca (TASR) - Návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorým sa má na Slovensku zaviesť minimálny dôchodok, je pripravený dobre. Dôkazom toho je prísľub viacerých opozičných strán, ktoré ho plánujú v prvom čítaní v parlamente podporiť. Skonštatoval to dnes v parlamente po prerokovaní právnej normy minister práce Ján Richter (Smer-SD).

"Myslím, že akákoľvek polemika, či má alebo nemá byť minimálny dôchodok, v parlamente nebola. Zároveň som deklaroval, že som pripravený diskutovať o akýchkoľvek vylepšeniach, pokiaľ budú ponúknuté aj prostredníctvom výboru v druhom a treťom čítaní," uviedol Richter s tým, že návrh zákona by mal byť veľkou väčšinou schválený v parlamente v prvom čítaní. "Cieľom právnej normy je, aby bol jasný rozdiel medzi tými, čo pracovali a odvádzali, i keď len z minimálneho vymeriavacieho základu, a medzi tými, ktorí boli na sociálnych dávkach," doplnil Richter.

Minimálny dôchodok má byť seniorom na Slovensku vyplácaný od 1. júla tohto roka. Nárok naň má mať ten, kto minimálne platil 30 rokov dôchodkové poistenie a dovŕšil dôchodkový vek. Mesačná suma minimálneho dôchodku pre rok 2015 má byť vo výške 269,50 eura. Zvyšovať sa má s každým ďalším odpracovaným rokom. Kto bol napríklad dôchodkovo poistený 40 rokov, jeho minimálny dôchodok v budúcom roku by mal predstavovať 311,10 eura.

Nové pravidlá minimálneho dôchodku sa majú vzťahovať na poberateľov starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, ako aj invalidného dôchodku bez ohľadu na mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť. Rezort práce vyčíslil, že zavedenie minimálneho dôchodku sa má dotknúť 75.392 dôchodcov.