Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Richter: Som ochotný o zmenách v ochrane detí diskutovať

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Smer-SD). Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa ministra v súčasnosti dozrel čas na to, aby sa urobilo všetko pre to, aby deti zotrvali v domácom prostredí.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Rezort práce je pripravený o výhradách k novele zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele diskutovať. Reagoval tak na kritiku niektorých opozičných poslancov v pléne k tejto právnej norme.

"Som ochotný stretnúť sa a komunikovať," avizoval minister práce Ján Richter (Smer-SD). Zmeny by mohli byť ešte uskutočnené v rámci druhého čítania. Novelu kritizovala najmä opozičná poslankyňa Natália Blahová (SaS). "Sú to samé polopravdy a lži, ktoré hovoríte. Je to neznalosť veci. Viete v čom je problém? Viacerých ste oslovili, ktorí sa podpísali pod podporné stanovisko a podieľali sa na tejto novele, aby to nepodpísali, aby sa vykašľali na vás, lebo majú iný postoj," adresoval Richter Blahovej. Odborníci a organizácie pôsobiace v tejto oblasti totiž v spoločnom stanovisku vyzvali parlament, aby právnu normu podporil.

Richter uviedol, že na novele jeho úrad pracuje niekoľko rokov. "Zriadila sa komisia a začala na nej pracovať, dôležité bolo, aby sa dostala táto otázka do vládneho programu. To nie je proces, ktorý je otázkou zo dňa na deň," priblížil Richter s tým, že potrebné je zabezpečiť aj finančné krytie návrhu.

Podľa ministra v súčasnosti dozrel čas na to, aby sa urobilo všetko pre to, aby deti zotrvali v domácom prostredí. "My nechceme napĺňať ďalšími tisícami detské domovy. Je dôležité, aby sa každé jedno dieťa vrátilo do rodiny. Toto je najlepšia cesta, ktorou sme sa vydali," dodal Richter s tým, že preto rezort spolupracuje s mimovládnymi organizáciami na tomto návrhu.