Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Štát má nedostatok predškolských zariadení, tvrdí minister Richter

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR

Šéf rezortu práce by podľa svojich slov bol rád, keby sa všetky deti na Slovensku mohli umiestniť v štátnej materskej škôlke alebo v škôlkach, ktoré bude mať k dispozícii obecná samospráva.

Bratislava 4. októbra (TASR) – Štát má nedostatok predškolských zariadení. "Rodičia sú preto nútení hľadať riešenie," uviedol dnes minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Smer–SD) v diskusnej relácii televízie TA3 V politike na margo podpory súkromných predškolských zariadení.

"My sme do tejto oblasti zaangažovali preto aj živnostníkov, ktorí majú príslušné oprávnenie na poskytovanie služieb tohto typu. K sume (príspevku) 280 eur sme dospeli tak, že sa vykonal celoslovenský prieskum. Táto suma zahŕňa už všetky náklady. Nenašli sme v SR väčší rozdiel," priblížil.

Šéf rezortu práce by podľa svojich slov bol rád, keby sa všetky deti na Slovensku mohli umiestniť v štátnej materskej škôlke alebo v škôlkach, ktoré bude mať k dispozícii obecná samospráva. "Tým nejdeme proti súkromným poskytovateľom. Oni len pokrývajú nedostatok miest pre deti, ktorý je na kvázi trhu predškolských zariadení. V tejto chvíli je služba súkromných zariadení žiadaná a vítaná. Preto ideme aj s tou sumou 280 eur, aby sme netrestali tých rodičov s deťmi, ktoré sa nedostali do štátneho alebo obecného predškolského zariadenia," doplnil.

"Vlani sme (podporou škôlok) pokryli záujem len jednej tretiny záujemcov. Dve tretiny žiadateľov obcí a miest nebolo uspokojených. Bolo preto celkom prirodzené, že máme záujem v trende podpory škôlok pokračovať. Preto sme prostriedky na škôlky dali aj do druhého sociálneho balíka," dodal Richter.

Opozičný poslanec Národnej rady SR Július Brocka (KDH) podľa svojich slov nemá problém s takými opatreniami vlády, ktoré pomáhajú rodinám tejto krajiny, aby sa im žilo ľahšie a lepšie. "KDH s tým nemá problém. S čím máme problém je to, že sú medzi nami sociálne skupiny, ktoré sú na tom ekonomicky veľmi zle. Tým vláda nie že nepridáva, ona im ešte aj berie," podčiarkol.