Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

VIDEO: Na riešenie migračnej krízy Slovensko prispeje 5,3 miliónmi eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ďalšími 1,7 miliónmi eur dobrovoľne prispejeme do fondov a programov v rámci systému OSN.

Bratislava 3. februára (TASR) - Na riešenie príčin a dôsledkov súčasnej migračnej krízy vláda SR v priebehu roka zaplatí 5,3 milióna eur do fondov EÚ a systému OSN. Odsúhlasila to na svojom dnešnom rokovaní. Ministerstvo financií má túto sumu uvoľniť ministerstvu zahraničných vecí do 15. apríla.




Najviac, a to 3 milióny eur, dobrovoľne vyčlenila do Regionálneho zvereneckého fondu EÚ (MADAD), ktorý vznikol v decembri 2014 v reakcii na krízu v Sýrii. Financie sa majú použiť na pokrytie potrieb utečencov v Egypte, Iraku, Jordánsku, Libanone, Turecku, ako aj v ďalších sýrskou krízou dotknutých krajinách.

Ďalšími 1,7 miliónmi eur Slovensko dobrovoľne prispeje do fondov a programov v rámci systému OSN. Z toho pre Svetový potravinový program OSN je určených 300.000 eur, pre Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) 600.000 eur, pre Detský fond OSN (UNICEF) a Medzinárodnú organizáciu pre migráciu (IOM) po 400.000 eur.

Zvyšných 600.000 eur sa rozdelí medzi Zverenecký fond pre mediáciu a preventívnu diplomaciu (DPA), Zverenecký fond na podporu prevencie kríz a obnovy (UNDP), Fond OSN na podporu budovania mieru (PBF) a Zverenecký fond na podporu aktivít v oblasti reformy bezpečnostného sektora (DPKO).

"Sú to peniaze, ktoré sme sa v priebehu minulého roka zaviazali poskytnúť," priblížil po rokovaní vlády minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák s tým, že prijímajúce organizácie s nimi už počítajú.

Prekáža mu, že o riešení problémov, ktoré vyplývajú z migračnej krízy, neprebieha ucelená debata na celoeurópskej úrovni. "Tým pádom túto obrovskú vážnu tému riešia individuálne krajiny alebo zoskupenia štátov," poznamenal s tým, že európske politické líderstvo je zle nastavené, teda nie na pomoc zvládnuť situáciu. "Dnes sa už hovoria správne veci, ale celý proces je veľmi pomalý," dodal.

V oblasti relokácií ostáva platný dobrovoľný záväzok SR na relokáciu 100 osôb z Grécka a Talianska a presídlenie ďalších 100 osôb z tretích krajín, ktoré jednoznačne potrebujú medzinárodnú ochranu. V spolupráci s neziskovými organizáciami a Nitrianskou diecézou sa z utečeneckého tábora v irackom meste Erbil presunulo na Slovensko 149 asýrskych kresťanov.