Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Riziko smerujúce k posilneniu hraníc s Ukrajinou zatiaľ nenastalo

Robert Kaliňák Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kaliňák upozornil, že sme štátom, ktorý má s Ukrajinou najkratšiu hranicu.

Bratislava 24. januára (TASR) - Riziko, ktoré by smerovalo k posilneniu hraníc s Ukrajinou, zatiaľ nenastalo. Táto štátna hranica spĺňa najprísnejšie kritéria a SR je schopná rýchlo a operatívne reagovať. Novinárom to povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) na margo nepokojov v Kyjeve. O pripravenosti Slovenska na možný vážnejší konflikt u nášho východného suseda hovoril Kaliňák s poslancami na pôde Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

Diskusiu vyvolal opozičný poslanec Daniel Lipšic (nezaradený). Podľa jeho slov dnes totiž nevieme, aká bude situácia. "Môže nastať výbušný stav hroziaci občianskou vojnou. To nikto z nás nechce, ale môže taká situácia byť. Potom príde rozsiahla migrácia ľudí, ktorí budú mať obavu o svoje zdravie a život. Rokovali sme, ako je na to Slovensko pripravené," vysvetlil.

Kaliňák upozornil, že sme štátom, ktorý má s Ukrajinou najkratšiu hranicu. "Ak by mal nastať exodus, bude sa to riešiť celoeurópsky. To by sa ale musela začať občianska vojna, čo verím, že aj pod tlakom medzinárodného spoločenstva, nenastane. Ukrajina je súčasťou civilizovanej časti sveta a nerád by som veril, že by mohla takáto situácia nastať," podotkol. Zároveň upozornil, že v prípade utečencov obávajúcich sa o svoj život, by sme mali dvere skôr otvárať.

Minister vnútra je presvedčený, že ak by aj taká situácia nastala, stretli by sa všetci zainteresovaní ministri aj z priľahlých krajín, ktoré sú viac ohrozené aj preto, že prechod cez slovenskú hranicu je mimoriadne komplikovaný. "Takíto ustráchaní a vyčerpaní ľudia by volili najľahšiu cestu," myslí si.

Ako dnes oznámila agentúra Reuters, účastníci ukrajinských protivládnych protestov dnes v skorých ranných hodinách budovali v uliciach Kyjeva ďalšie barikády. Stalo sa tak po tom, ako vodcovia opozície prišli z rokovaní s prezidentom Viktorom Janukovyčom s prázdnymi rukami. Opozičný politik Vitalij Kličko povedal, že Janukovyč neustúpil v ničom a vyjadril obavy, že táto bezvýchodisková situácia teraz povedie k ďalšiemu krviprelievaniu.

Kličko hovoril s demonštrantmi


Kličko najskôr hovoril s demonštrantmi na barikádach umiestnených na hlavnom konfrontačnom mieste s políciou a potom išiel na kyjevské Námestie nezávislosti, kde vyhlásil: "Strávili sme hodiny rozhovorom o ničom. Nemá zmysel sedieť pri rokovacom stole s niekým, kto sa už rozhodol vás podviesť... Úprimne si želám, aby nedošlo ku krviprelievaniu a zabíjaniu ľudí... Ja prežijem, ale bojím sa, že tu budú mŕtvi, toho sa bojím," povedal bývalý svetový šampión v boxe, ktorý sa dal na politiku.
Vitalij Kličko
Foto: TASR/AP

Traja opoziční politici - Kličko, bývalý minister hospodárstva Arsenij Jaceňuk a ultrapravicový nacionalista Oleh Ťahnybok - sa pokúsili dosiahnuť u Janukovyča ústupky, ktoré by ukončili už dva mesiace trvajúce pouličné protesty proti jeho vláde.

Prezident predtým vo štvrtok (23.1.) naznačil, že by bol ochotný urobiť ústupky, keď zvolal osobitné zasadnutie parlamentu na budúci týždeň, aby zvážilo požiadavky opozície a našlo cestu von z krízy. To však zástupcom opozície nestačilo. Po niekoľkohodinovom rozhovore s prezidentom povedali, že im vôbec v ničom neustúpil a nariadili svojim stúpencom, aby ihneď začali rozširovať protestnú zónu v Kyjeve a ďalších mestách.

Svedkovia, na ktorých sa odvolala agentúra Reuters, povedali, že asi tisíc demonštrantov z Námestia nezávislosti začalo ihneď budovať nové barikády z vriec naplnených snehom bližšie k sídlu prezidenta.