Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Odborníci: Riziko vzniku obezity u detí možno znížiť podporou návykov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Za dôležitú ÚVZ označil aj pohybovú aktivitu.

Bratislava 4. marca (TASR) - Riziko vzniku obezity u detí možno znížiť podporou zdravých návykov. Rodičia by mali byť pre deti pozitívnym vzorom, keďže zvyknú preberať ich návyky. Poukázal na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pri príležitosti pondelkového Svetového dňa obezity. V rámci prevencie odporučil zamerať sa okrem iného na výživu, pohybovú aktivitu a spánok.

"Nevhodná výživa je počas detstva a dospievania jedným z hlavných rizikových faktorov pri vzniku obezity. Deti ľahko ovplyvňuje marketing nezdravých potravín a sladených nápojov, tlak od rovesníkov, ale aj skreslené predstavy o ideálnom tele. O týchto témach sa s deťmi rozprávajte," priblížil na sociálnej sieti.

Úrad apeloval na konzumáciu zeleniny, ovocia a strukovín. "Odporúča sa jesť najmenej päť porcií ovocia a zeleniny denne," pripomenul. Rodičom odporučil, aby deti vzali na nákup a dovolili im vybrať si zeleninu. Zároveň sa podľa neho treba vyhýbať potravinám s vysokým obsahom kalórií a minimom prospešných živín. Ide napríklad o údeniny, vyprážané jedlá, sladkosti či rýchle občerstvenie.

Za dôležitú ÚVZ označil aj pohybovú aktivitu. "Pravidelná fyzická aktivita má okrem znižovania rizika obezity aj ďalšie prínosy, napríklad zlepšuje celkovú kondíciu a zdravie kostí," uviedol. Na rodičov preto apeloval, aby u detí povzbudzovali chuť hýbať sa, ale nehovorili o hmotnosti. "Deti vo veku päť až 17 rokov by mali mať denne aspoň 60 minút pohybovej aktivity strednej alebo vysokej intenzity," poznamenal.

Dbať by sa tiež malo na dostatočný a kvalitný spánok dieťaťa. "Je dokázané, že existuje vyššia pravdepodobnosť zvýšeného BMI u ľudí, ktorí majú zlú kvalitu spánku. Deti, ktoré málo spia, môžu mať na ďalší deň menej energie a tým je obmedzená ich fyzická aktivita počas dňa," vysvetlil úrad. Zároveň apeloval aj na obmedzenie času stráveného pred obrazovkou. "Sedením pred obrazovkou dieťa aj rodina prichádzajú o čas, ktorý mohli stráviť aktívne, napríklad prechádzkou či športom," uzavrel.