Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

R.KALIŇÁK: MV predloží vlastný zákon o ochrane oznamovateľov korupcie

Robert Kaliňák Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa ministra treba vyriešiť rozlíšenie tých ľudí, ktorí chcú zneužiť zákon na ochranu svojich nekvalitných výsledkov, od tých, ktorí hlásia skutočnú korupciu.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Zákon o ochrane oznamovateľov korupcie z dielne KDH nebol komplexný, ministerstvo vnútra príde do konca roka s vlastným. Na dnešnom brífingu to povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Nepozdáva sa mu, že si opozícia zvykla predkladať rozpracované materiály, ktoré pochádzajú z ministerstiev. "Myslím, že to nie je dobrá cesta. Jednak preto, že je to zvyčajne nedokončený surový návrh a nie je to ani korektné," vyhlásil Kaliňák. Pripomenul, že súčasná opozícia bola vo vláde a mala dosť času, aby riešila problém s korupciou a schvaľovala s tým súvisiace zákony.

Kaliňák potvrdil, že zákon o ochrane oznamovateľov z dielne jeho rezortu ešte nie je celkom hotový. Podľa Kaliňáka treba vyriešiť rozlíšenie tých ľudí, ktorí chcú zneužiť zákon na ochranu svojich nekvalitných výsledkov, od tých, ktorí hlásia skutočnú korupciu.

Pokiaľ ide o zákon o lobingu, ktorý tiež KDH dnes v parlamente neprešiel, Kaliňák povedal, že lobing je krásna téma, ale málokto si vie predstaviť, ako by to v praxi vyzeralo. "Funkčnosť knižiek, zápisu stretnutí, kto je lobista, akým spôsobom je možné lobovať a za čo presne," poznamenal Kaliňák.

Vláda podľa neho chce bojovať s korupciou a prichádza s viacerými zákonmi. Napríklad volebnými, ktoré majú stransparentniť financovanie politických strán a volebnej kampane.