Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO: Kaliňák: Spolupráca tímov krajín EÚ môže zachrániť veľa životov

Na snímke zľava minister vnútra a podpredseda vlády SR Robert Kalinak, minister vnútra Maltskej republiky Carmelo Abela a holandský minister pre bezpečnosť a spravodlivosť Ard van Steur v prezentačnom stánku holandských bezpečnostných zložiek počas prezentácie v átriu budovy Rady EÚ v Bruseli 9. decembra 2016. FOTO TASR - Vladimír Benko/MV SR Foto: TASR Vladimír Benko/MV SR

Policajné, hasičské a záchranárske tímy zo štyroch krajín EÚ sa dnes predstavili v budove Európskej rady v Bruseli na podujatí, ktoré malo demonštrovať európsku solidaritu pri záchrane.

Brusel 9. decembra (TASR) - Policajné, hasičské a záchranárske tímy zo štyroch krajín EÚ sa dnes predstavili v budove Európskej rady v Bruseli na podujatí, ktoré malo demonštrovať európsku solidaritu pri záchrane životov v prípade živelných katastrof či teroristických útokov. Minister vnútra SR Robert Kaliňák potvrdil, že ide o iniciatívu, ktorá sa zrodila v rámci nášho predsedníctva v Rade EÚ.



Slovensko spolu s Belgickom, Francúzskom a Holandskom usporiadalo ukážku zásahových vozidiel a technickej vybavenosti záchranárskych tímov, francúzska protiteroristická jednotka názorne predviedla ako prebieha záchranno-evakuačná akcia v prípade teroristického útoku.

Podujatie sa konalo počas zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné záležitosti, ktorej predsedal slovenský minister vnútra. Kaliňák pred novinármi skonštatoval, že Slovensko v posledných rokoch z vlastných zdrojov, ale aj z európskych peňazí investovalo milióny eur do rozvoja spôsobilostí na zlepšenie ochrany obyvateľov pred rôznymi nástrahami - od prírodných katastrof až po následky teroristických útokov. Vždy keď takéto situácie nastanú, vedú k panike a chaosu a treba byť pripravený reagovať s chladnu hlavou tak na domácej ako aj na širšej európskej úrovni.



"Nedá sa predvídať ako sa situácia bude vyvíjať. Treba predpokladať, že budú útoky na ktoré nebude zasiahnutý štát schopný reagovať v plnej miere. Vtedy musí nastúpiť európska solidarita," vysvetlil Kaliňák. Spresnil, že ide hlavne o pomoc v podobe prepravy pacientov do nemocníc, poskytnutie základného ošetrenia ale aj odborná pomoc v podobe mobilnej vojenskej nemocnice či poskytnutím odborníkov na rádiologické ochorenia a podobne.

Minister vnútra SR upozornil, že každý európsky štát budoval svoje zásahové jednotky autonómne a nedochádzalo k ich vzájomnému prepájaniu.

"Ale spoločné pôsobenie zásahových jednotiek nie je vždy jednoduché. Toto je začiatok spolupráce na tejto úrovni, aby sme boli pripravení na nejaké veľké ohrozenia ak prídu, zachrániť čo najviac životov občanov EÚ a zmierniť a odstrániť aj následky útokov či katastrof." opísal situáciu Kaliňák.

Podľa jeho slov slovenskí záchranári majú v Európe dobré meno, pozitívne sú vnímané naše spôsobilosti v protipovodňovej ochrane, pri zemetraseniach a tiež v rámci zásahov pri lesných požiaroch. Dodal, že Rada ministrov dnes v tejto súvislosti otvorila aj tému zasahovania pri teroristických útokoch - či sú policajné, hasičské a záchranárske jednotky dostatočne cvičené a vybavené novou technikou.

Kaliňák zdôraznil, že platí všeobecný poznatok, že špecializované zásahové jednotky sú málo početné. Na Slovensku má protiteroristická jednotka 130 mužov, pričom však teroristické ohrozenia môžu byť v rozmeroch, na ktoré záchranný štáb nie je stavaný. A sú tu aj ekonomicky neudržateľné náklady na obrovský štáb záchranárov v neustálej pohotovosti. "Práve tu môže európska solidarita výrazne pomôcť, " povedal na záver Kaliňák.