Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Premiér R. Fico má poverenie zostaviť vládu do piatka 18. marca

Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska prijal lídra strany Smer-SD Roberta Fica 9. marca 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Za najpodstatnejšie pre Slovensko považuje stabilitu nového kabinetu.

Bratislava 9. marca (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) má poverenie na zostavenie vlády do piatka 18. marca. Oznámil to dnes po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. Zároveň deklaroval, že o prvé rokovania sa pokúsi v priebehu dneška.

Chcel by vytvoriť aspoň základ stabilnej exekutívy. Za riešenie nepovažuje úradnícku vládu ani predčasné voľby. "Viedlo by to len k prehlbovaniu chaosu," dodal.



Fico najskôr vytvorí poradie politických strán, o ktorých si myslí, že s nimi má zmysel hovoriť. "Oslovím ich, pokiaľ ani len neprejavia záujem o stretnutie, budem to rešpektovať," podotkol s tým, že s ostatnými bude hľadať prieniky. "Alternatív nie je veľa," konštatoval.

Potvrdil, že nemá záujem naťahovať termín po 18. marci. Za najpodstatnejšie pre Slovensko považuje stabilitu nového kabinetu.

"Ešte sa pravdepodobne niekedy vrátime k tomu, čo sa dialo pred parlamentnými voľbami, aký súboj kto zvádzal, kto mal aké záujmy," priblížil s tým, že hoci plne rešpektuje vôľu voličov, prišlo k významným deštruktívnym zásahom do slovenského politického systému. "Výsledkom parlamentných volieb je významný útok na štandardné politické strany s tým, že SDKÚ-DS a KDH sa prakticky vymazali z politického sveta," podčiarkol Fico.



Podľa neho prišlo k zvýrazneniu prvkov, ktoré nepatria do štandardného parlamentného politického systému. "Sú to prvky, ktoré sú založené na princípoch obchodných firiem, strany bez členskej základne, ktoré vznikli bez akéhokoľvek programu a ľudí za niekoľko týždňov," priblížil.

Ako dodal, pred Slovenskom teraz stojí otázka, či sa chaos a vnútropolitická kríza budú prehlbovať, alebo sa to štandardné politické strany pokúsia zastaviť a dohodnú sa na vytvorení zmysluplnej a stabilnej vlády, ktorá minimálne zabezpečí dôstojné reprezentovanie SR počas predsedníctva v EÚ.

Poverenie predsedu Smeru-SD Roberta Fica zostavením vlády je správny krok. Povedal to dne líder SaS Richard Sulík s tým, že takýto postup prezidenta SR Andreja Kisku očakával. "Termín, ktorý Robert Fico dostal, považujem za primeraný a postup za štandardný," citovala Sulíka hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.