Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Robert Fico: Meno nástupcu Pavla Pašku sa verejnosť dozvie v utorok

Foto: TASR/Michal Svítok

Po zasadnutí vlády to dnes oznámil premiér Robert Fico. Vysvetlil, že ide o druhý najvyšší ústavný post v tejto krajine, čo vyžaduje „kultúru rozhodovania“.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Meno nového predsedu Národnej rady SR sa verejnosť dozvie až po tom, ako vládna strana Smer-SD doručí návrh v utorok (25.11.) do parlamentu. Po zasadnutí vlády to dnes oznámil premiér Robert Fico.

Viac sa dočítate TU

Vysvetlil, že ide o druhý najvyšší ústavný post v tejto krajine, čo vyžaduje „kultúru rozhodovania“. Ešte predtým, než bude meno nástupcu Pavla Pašku zverejnené, ho Smer-SD predstaví prezidentovi Andrejovi Kiskovi, informoval.

„Obávam sa, že to meno budete vedieť definitívne, šumy môžete mať, ale definitívne ho budete vedieť, až keď bude na stôl do Národnej rady položený písomný návrh, kto to je,“ uviedol premiér.

Kritizoval pritom médiá špekulujúce o tom, kto Pašku nahradí. Označil to za „balkanizáciu slovenskej politiky“. „Tu sa šermuje, manipuluje, mne je niekedy až smutno, čo čítam v novinách, čo sú to tam za hlúposti popísané,“ doplnil.

Fico avizoval v utorok (18.11.), že do 48 hodín bude známe meno nového šéfa parlamentu, aj kandidát na podpredsednícky post, ktorý opustila Renáta Zmajkovičová. Dnes spresnil, že tým myslel, že bude známe meno, o ktorom sa budú baviť v straníckych štruktúrach.

Viacerí ministri dnes pred rokovaním vlády uviedli, že v Smere-SD ešte nového predsedu parlamentu nevybrali. „Nerozriešilo sa to ešte. Stretneme sa. Teším sa na ďalší obed na túto tému,“ uviedol podpredseda strany a minister financií Peter Kažimír.

Členovia kabinetu zároveň nepotvrdili ani nevylúčili medializovanú informáciu, že minister kultúry Marek Maďarič nechce prijať post šéfa parlamentu. Samotný Maďarič sa dnes novinárom vyhol.

Pavol Paška oznámil odchod z funkcie predsedu NR SR aj z parlamentu po protestoch, na ktorých ho ľudia o to žiadali. Demonštrácie organizoval poslanec NR SR Alojz Hlina (nezaradený).

Opozícia žiada Paškovu hlavu za to, že ho vidí za údajným tunelovaním slovenského zdravotníctva, aj za podozrivým nákupom CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Predseda parlamentu obvinenia odmieta, reagoval na ne trestnými oznámeniami. Pre odchod z funkcie aj z parlamentu sa Paška rozhodol preto, že chce chrániť svoju rodinu.