Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Robert Fico neplánuje s Viktorom Orbánom diskutovať na tému občianstva

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán Foto: TASR/AP Photo/MTI, Zsolt Szigetvary

Slovenský premiér pôjde na schôdzku len so sociálnymi a ekonomickými témami.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Premiér Robert Fico neplánuje hovoriť vo štvrtok 26. apríla so svojím maďarským partnerom Viktorom Orbánom o problematike dvojakého maďarského občianstva. Vo Varšave sa s ním bilaterálne zíde v rámci hospodárskeho fóra stredná Európa - Čína.

"Ešte som nemal možnosť sa stretnúť s predsedom maďarskej vlády, a preto by bola škoda, keby sme nevyužili túto príležitosť," podotkol v Bruseli počas svojej pracovnej cesty. Ubezpečil, že pôjde na túto schôdzku len so sociálnymi a ekonomickými témami a z nich vyplývajúcimi vzájomne výhodnými projektmi. "Nemám dôvod o ničom inom s maďarským partnerom hovoriť," avizoval.

Podobné bilaterálne stretnutia absolvuje aj s poľským náprotivkom Donaldom Tuskom a čínskym premiérom Wen Ťia-paom. V prípade Číny ide o nadviazanie predchádzajúcich kontaktov z čias jeho prvej vlády v rokoch 2006 až 2010. "Mimoriadne nám záleží na ekonomickej dimenzii zahraničnej politiky, preto budú určite dominovať témy tohto charakteru," deklaroval.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák doplnil, že stretnutie Fica s Orbánom treba vnímať aj v kontexte Vyšehradskej štvorky. Slovenský premiér už totiž navštívil Prahu, kde rokoval s Petrom Nečasom, a v Poľsku bude bilaterálne diskutovať s hostiteľom.

"Je logické a v našom záujme podčiarknuť dôležitosť V4 tým, že sa uskutoční stretnutie tiež s maďarským kolegom," poznamenal. O všetkých otázkach slovensko-maďarských vzťahov bude Lajčák podrobnejšie a detailnejšie hovoriť počas svojej návštevy v Budapešti. Tá sa uskutoční 1. júna.