Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R.FICO: Téma povinných kvót padla.Bude to naše rozhodnutie,nie diktát

Slovenský premiér Robert Fico odpovedá na otázky novinárov na spoločnej tlačovej konferencii so svojím českým rezortným kolegom Bohuslavom Sobotkom k výsledkom štvrtkového jednania summitu EÚ o migrácii 26. júna 2015 v Bruseli Foto: TASR - ČTK/Dospiva Jakub

Podľa premiéra bola snaha, aby Európska rada prijala dokument, ktorý by vo svojej podstate znamenal povinné kvóty pre členské štáty EÚ.

Brusel 26. júna (TASR) - Téma povinných kvót po štvrtkovom rokovaní Európskej rady, ktoré sa pretiahlo do skorých ranných hodín, padla. Vyhlásil to dnes slovenský premiér Robert Fico pred začiatkom druhého dňa summitu.



"Prijali sme rozhodnutia, ktoré zakladajú dobrovoľný prístup členských štátov EÚ pri riešení otázok migrantov. Nikto nebude prikazovať Slovenskej republike, koľko a akých migrantov má prijať. Na dobrovoľnom základe budeme viesť dialóg s Európskou komisiou a povieme, aký bude príspevok Slovenskej republiky. Bude to naše slobodné rozhodnutie, a nie diktát, ktorý na Slovensku nemal absolútne žiadnu podporu ani vo verejnosti, ani v Národnej rade SR," podčiarkol s tým, že Vyšehradská štvorka odolala tlaku s hrdosťou a dosiahla to, čo si predsavzala.

Fico zároveň poďakoval svojmu českému kolegovi Bohuslavovi Sobotkovi, že spolu až do záveru absolvovali mimoriadne ťažkú a búrlivú diskusiu. Podľa Fica bola snaha, aby Európska rada prijala dokument, ktorý by vo svojej podstate znamenal povinné kvóty pre členské štáty EÚ.



Sobotka doplnil, že Vyšehradskej štvorke sa podarilo obhájiť jednotu a princípy, na ktorých sa predtým dohodla. "Išli sme až na hranu toho, čo bolo možné počas štvrtkového rokovania presadiť a dosiahnuť bez toho, aby sa rokovanie rozpadlo. Podarilo sa nám presadiť do záverov jasný odkaz na dobrovoľnosť a princíp konsenzu," zopakoval Sobotka, pričom dúfa, že princíp dobrovoľnosti sa podarí obhájiť aj do budúcna.



Upozornil, že aprílové rozhodnutie Európskej rady, ktoré hovorí o princípe dobrovoľnej pomoci v migračnej otázke, nikto nezrušil. Do aktuálneho rozhodnutia Rady sa dostal jasný odkaz vrátane konkrétneho odseku aprílového rozhodnutia.



Český ministerský predseda deklaroval, že jeho krajina sa rozhodne suverénne a na základe svojich analýz, možností a kapacít, koľko migrantov je schopná ekonomicky a bezpečnostne zvládnuť. "Chcem garantovať občanom plnú kontrolu českej vlády nad celým týmto procesom. Po analýze prídeme s konkrétnym návrhom," avizoval.

Fico doplnil, že prijímanie migrantov je iba slabá náplasť na podstatu celého problému. Uistil, že Slovensko bude rokovať s Európskou komisiou a povie, ako je schopné pomôcť pri riešení utečeneckej krízy.

Írsko sa vo štvrtok rozhodlo, že sa pridá k programu relokácie, ktorý navrhla komisia - napriek tomu, že má v tejto oblasti vyrokovanú výnimku z Lisabonskej zmluvy. Tú majú tiež Británia a Dánsko. Okrem toho sú Bulharsko a Maďarsko po štvrtku vyňaté zo záväzkov spolupracovať pri tejto problematike.

K záverom Rady patrí aj to, že Grécko a Taliansko budú musieť zaistiť lepšiu registráciu migrantov tak, aby bolo zrejmé, kde vstúpili na územie Európskej únie, aby sa mohla riešiť ich relokácia. "Je potrebné sprísniť procedúru v týchto dvoch krajinách," konštatoval Sobotka.