Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R.FICO: SR podporuje boj proti terorizmu,Schengen novelizovať nechceme

Robert Fico Foto: TASR

Premiér uviedol, že počas jeho vlád nebola tajná služba prepieraná v domácich médiách, nespôsobila žiadne škody ani škandály, čo je dobre.

Brusel 13. februára (TASR) - Boj proti terorizmu je v súčasnosti jednou z hlavných priorít Európskej únie, vznikajú však pri tom iniciatívy, s ktorými Slovensko nie vždy musí súhlasiť. Uviedol predseda vlády SR Robert Fico na adresu summitu EÚ v Bruseli zameranému aj na bezpečnostné výzvy a boj s terorizmom.



Fico výsledok rokovaní lídrov EÚ na túto tému zhodnotil tým, že najvyšší politici prijali vyhlásenie, ktoré má byť prospešné pre spoločné úsilie bojovať proti terorizmu. Dodal, že slovenská vláda podporuje dôslednú implementáciu opatrení, ktoré už máme k dispozícii.

"Z nových nástrojov by som spomenul najmä smernicu o osobných záznamoch o cestujúcich, ktorá by mala byť prijatá," uviedol premiér. Pripomenul, že táto smernica, pod označením PNR, bude ešte predmetom ostrých diskusií v Európskom parlamente ale premiéri túto myšlienku podporujú. Slovensko je však v tejto otázke zástancom tvrdenia, že nové opatrenia nesmú viesť k obmedzovaniu základných ľudských práv a slobôd.

Pri úvahách ako účinnejšie bojovať s terorizmom na celoeurópskej úrovni padli aj návrhy novelizovať základné zmluvy, na ktorých je postavené fungovanie schengenského priestoru.

"Tu je jeden bod, s ktorým má Slovensko veľký problém a to je zavádzanie kontrol na vnútorných hraniciach schengenského priestoru," upozornil Fico. Dodal, že Schengen tak ako dnes funguje je postačujúci a nesúhlasí s legislatívnymi zmenami, ktoré by viedli k tomu, že napríklad na hraniciach SR s jej susedmi, ktorí sú členmi EÚ by sa zavádzali kontroly.

Dôraznejšia spolupráca medzi ministerstvami vnútra a tajnými službami ako aj výmena citlivých informácií sa považuje za jeden zo spôsobov ako posilniť boj proti terorizmu. Nie všetky členské štáty EÚ sú však prístupné takejto otvorenosti.

Premiér na otázku TASR, či sú naše tajné služby ochotné spolupracovať s partnermi zo zahraničia uviedol, že Slovenská informačná služba (SIS) má v zahraničí vysokú dôveru a dodal, že počas jeho vlád nebola tajná služba "prepieraná" v domácich médiách, nespôsobila žiadne škody ani škandály, čo je dobre.

"SIS je členom Bernského klubu, čo je elitný klub tajných služieb. Sme malá krajina a hodnota našej informačnej služby spočíva predovšetkým vo výmene informácií. My sa neskrývame, informácie, ktoré máme ponúkame našom partnerom v EÚ, sme otvorení tejto spolupráci," skonštatoval Fico.