Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

VIDEO: Pred socialistami v EP premiér v názore na migrantov neustúpil

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

Obviňovali ma z výroku, že Slovensko je pre Slovákov, a nie pre menšiny, opísal R. Fico.

Štrasburg 5. októbra (TASR) - Slovenská vláda v tejto chvíli nevidí žiadny posun, ktorý by ju oprávňoval konať inak ako v podobe žaloby na Súdnom dvore EÚ. Slovenský premiér a predseda Smer-SD Robert Fico to povedal v Štrasburgu po dnešnom vystúpení pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) zo skupiny socialistov a demokratov (S&D) a pred predsedom Strany európskych socialistov (SES) Sergejom Staniševom.

Šéf Smeru-SD priznal, že pred poslancami za S&D čelil aj otázkam o žalobe, ktorú SR podáva na Súdnom dvore EÚ v súvislosti s rozhodnutím o kvótach na prerozdeľovanie utečencov.

"Ja som povedal, že je to právo členských krajín a bolo by zvláštne kritizovať krajinu za to, že využije tento právny nástroj. Oznámil som, že máme na to osem týždňov, že žalobu podávame na súde a na tomto postoji nemôžem v tomto okamihu nič meniť, lebo nevidíme žiaden posun, ktorý by nás oprávňoval rozmýšľať inak," uviedol Fico. Spresnil, že z toho, čo hovorí doma na Slovensku, dnes na pôde EP neustúpil "ani o pol centimetra".



Fico v tejto súvislosti dodal, že je právom každého štátu EÚ obrátiť sa na súd v Luxemburgu a robia či robili to aj iné štáty v rôznych prípadoch. Spresnil, že o členstve Smeru-SD v SES nerozhodujú poslanci EP, ale je záležitosťou samotnej strany, pričom podľa jeho slov predseda SES vo svojom príhovore naznačil, že si váži diskusiu, ktorú slovenský premiér inicioval z vlastnej vôle.

V Štrasburgu Fico vysvetľoval aj postoj slovenskej vlády k migračnej kríze, na ktorú sa podľa neho nesmieme pozerať ideologicky, lebo hrozí, že štandardné politické strany sa ocitnú v opozícii a budú pozerať, čo robia s migrantmi "blázni a poloblázni" z extrémnych politických strán.

Šéf Smeru-SD socialistickým europoslancom pripomenul, že pokiaľ ide o krízu migrantov, SR je pripravená ponúknuť mnoho riešení, ako je vytváranie bezpečných zón v Sýrii, finančná spoluúčasť (21 miliónov eur) na operácie agentúry Frontex pre ochranu schengenskej hranice a hlavne rozlišovanie ekonomických migrantov od tých, ktorým treba pomôcť.

"Je zodpovednosť politikov bez ohľadu na to, či sú naľavo alebo napravo, ponúkať racionálne riešenia, ktoré sa opierajú o hodnoty a solidaritu... ale musia to byť veci, ktoré v živote fungujú," uviedol Fico na adresu debát o migračnej kríze.

Zároveň dodal, že je sklamaný tým, že dnešná diskusia na pôde EP sa týkala aj výrokov, ktoré on nikdy nepovedal.

"Obviňovali ma z výroku, že Slovensko je pre Slovákov, a nie pre menšiny. Keby som niečo také povedal, tak ma maďarská národnostná menšina na Slovensku zožerie," opísal situáciu Fico.

Upozornil, že sám požiadal frakciu S&D o možnosť vystúpiť pred jej členmi a vysvetliť postoje slovenskej vlády k citlivej migračnej otázke, lebo to považuje za správnejšie ako vymieňať si informácie cez médiá či prostredníctvom listov.

Šéf socialistov v EP: Žaloba SR na Súdnom dvore EÚ by bola "zlá vec"


Predseda skupiny socialistov a demokratov (S&D) v Európskom parlamente (EP) Gianni Pittella zhodnotil dnešné vystúpenie slovenského premiéra a predsedu strany Smer-SD Roberta Fica na pôde tohto orgánu ako dobrý štart v rámci dialógu, ktorý podľa neho musí pokračovať.

"Bol to dobrý štart diskusie," uviedol Pittella po hodinovom vystúpení Fica pred europoslancami z S&D a pred šéfom Strany európskych socialistov (PES) Sergejom Staniševom, ktoré uskutočnil z vlastnej iniciatívy.

Fico podľa Pitellu viackrát zdôraznil, že nikdy nevyslovil výroky, ktoré mu boli médiami prisudzované v súvislosti s diskrimináciou moslimských utečencov. Predseda S&D oceňuje, že premiér SR zdôraznil záväzky slovenskej vlády zavádzať konkrétne prejavy solidarity v súvislosti s migrantmi.

"Ocenil som, že (Fico) doteraz záväzne neoznámil, že sa žaloba na Súdnom dvore EÚ stala skutočnosťou," poznamenal Pittella. Dodal, že ak by sa takéto rozhodnutie vlády SR potvrdilo, bola by to "zlá vec", pretože by znamenala rozdielny prístup oproti tomu, aký presadzujú európski socialisti a inštitúcie EÚ, ktoré môžu rozhodovať kvalifikovanou väčšinou.

Pittella zároveň priznal, že to, či sa SES rozhodne pozastaviť členstvo Smeru-SD, nezávisí od neho, ale od samotnej strany. Zároveň však pripomenul, že zvolal stretnutie politického grémia S&D spolu s vedúcimi národných delegácií socialistov v EP a spoločne ešte v priebehu tohtotýždňového plenárneho zasadnutia EP rozhodnú o tom, aké bude odporúčanie tejto skupiny pre SES.

V. MAŇKA: Je dobré, že Fico na pôde EP uviedol niektoré veci na pravú mieru


V utorok zasadne v Európskom parlamente (EP) výbor politickej skupiny socialistov a demokratov (S&D), ktorý spolu so šéfmi národných delegácií socialistov posúdi dnešné vystúpenie premiéra SR Roberta Fica na pôde zákonodarného zboru EÚ, ktoré bolo zamerané na niektoré otázky spojené s migračnou krízou. Vedenie S&D zároveň prijme odporúčanie pre Stranu európskych socialistov (SES) ohľadom členstva Smeru-SD v tejto politickej rodine.

Informoval o tom slovenský europoslanec Vladimír Maňka (Smer-SD), ktorý je šéfom štvorčlennej slovenskej delegácie v druhej najväčšej politickej frakcii EP. Je dobré, zdôraznil Maňka, že Fico prišiel na stretnutie s europoslancami z S&D, ktoré sám inicioval, pričom mu táto frakcia okamžite vyšla v ústrety.

"Hodinu sme diskutovali o tom, ako to je s migrantmi a solidaritou. A je dobré, že to vysvetlil a podal jednoznačné posolstvo, že chceme pomôcť ľuďom, ktorí sú v núdzi, ale musíme ich rozlíšiť od tých, ktorí si sem prichádzajú zarobiť a ktorých musíme vracať," opísal situáciu Maňka.

Europoslanec potvrdil, že témou otázok jeho straníckych kolegov slovenskému premiérovi bola i žaloba SR na Súdnom dvore EÚ v súvislosti s kvótami. Podľa Maňku je istou chybou, že mnohí v EÚ vnímajú, že Slovensko chce podať žalobu proti ostatným členským štátom únie. Dodal, že Fico dnes na pôde EP vysvetlil, že to tak nie je. Podľa jeho slov chce slovenská strana iba jasne vysvetliť, že ak napríklad donútime nejakého utečenca, aby nasilu zostal v našej krajine, on sa tiež môže obrátiť na súd, či neboli porušené jeho práva a súd mu môže dať za pravdu.

"Potrebujeme si raz a navždy vysvetliť, ako to je, a na to slúži súd. Je to prirodzená vec, ktorú môže každý štát a osoba v EÚ použiť, nie je to zamerané proti iným štátom," vysvetlil Maňka.

Na otázku, či Fico dokázal dnes presvedčiť eurosocialistov v EP, aby Smeru-SD nebolo pozastavené členstvo v SES, Maňka odpovedal, že v utorok sa uskutoční stretnutie šéfov národných delegácií socialistov v EP s predsedníctvom S&D, kde sa prijmú závery ohľadom dnešného stretnutia a vypracuje sa posolstvo, ktoré bude v mene skupiny S&D zaslané SES.

Maňka v tejto súvislosti dodal, že na Ficovom vystúpení bol prítomný aj predseda SES Sergej Stanišev, ktorý vo svojom prejave ocenil Ficovu sociálnodemokratickú politiku a všeobecne zhrnul to, čo slovenský premiér povedal, a to, že došlo k dezinterpretácii jeho slov a zverejneniu výrokov, ktoré nevyslovil.

"Tu došlo k skresleniu niektorých vecí a je lepšie si to vysvetliť medzi sebou, ako to potom riešiť formou rôznych deklarácií," povedal Maňka v závere.