Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Robert Fico: Tešme sa z pokrokovej obchodnej dohody CETA

Zľava predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, kanadský premiér Justin Trudeau, predseda Európskej rady Donald Tusk a slovenský premiér Robert Fico pózujú po podpise vzájomnej obchodnej dohody CETA na summite EÚ-Kanada 30. októbra 2016 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Tešme sa z toho, že máme na svete progresívnu a dobrú zmluvu obchodného charakteru, ktorá môže byť príkladom pre ďalšie krajiny sveta, uviedol slovenský premiér po skončení summitu EÚ-Kanada.

Brusel 30. októbra (TASR) - Kanadský premiér Justin Trudeau, predseda Európskej rady Donald Tusk, slovenský premiér Robert Fico vo funkcii predsedu Rady EÚ a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes o 14.00 h podpísali v Bruseli európsko-kanadskú obchodnú dohodu CETA. Na akte podpisu zmluvy sa zúčastnil aj slovenský minister hospodárstva Peter Žiga.

"Tešme sa z toho, že máme na svete progresívnu a dobrú zmluvu obchodného charakteru, ktorá môže byť príkladom pre ďalšie krajiny sveta," uviedol Fico po skončení summitu EÚ-Kanada.

Atmosféra dnešných rokovaní podľa neho potvrdila, že podpis CETA je obrovský úspech a ide o dohodu výhodnú pre obe strany. Fico pripomenul, že proces, ktorý začal v roku 2009 a aj slovenská strana doň vnášala svoje pripomienky, bol vo svojom závere poznačený negatívnym postojom Belgicka zapríčineným vnútornými spormi, avšak nedošlo k zásahom do základného textu obchodnej dohody.

Premiér zdôraznil aj úlohu slovenského predsedníctva v tomto procese, keď pripomenul mimoriadne zasadnutie Rady EÚ pre hospodárstvo v Luxemburgu 18. októbra konané z iniciatívy ministra Žigu, na ktorom sa s výnimkou Belgicka "nečakane" podarilo získať súhlas ostatných 27 členských krajín EÚ pre CETA. Žiga pripomenul, že na tomto stretnutí sa ešte dolaďovali pozície krajín k niektorým bodom dohody. Prínos Slovenska bol podľa Fica aj v tom, že na summite EÚ hovoril s rumunským prezidentom o ústretovej pozícii Rumunska a Bulharska voči Kanade ohľadom dohody o vízovom režime.



"Je to významná zmluva o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou. Vytvára nové príležitosti nielen pre obchod, ale aj pre investície a nové pracovné miesta," konštatoval dnes Fico, ktorý zároveň ocenil, že Kanada bola v procese rokovaní o dohode vždy korektným partnerom a ústretová voči pripomienkam európskych krajín.

Fico zároveň upozornil, že CETA ešte musí prejsť hlasovaním v Európskom parlamente a kým ju neratifikujú národné parlamenty členských krajín EÚ, bude platiť jej predbežná vykonateľnosť. Znamená to, že sa budú vykonávať len tie časti, ktoré patria výlučne do právomoci EÚ a tie, ktoré patria do právomocí národných štátov, budú platné až ukončení procedúry národných ratifikácií.

"Nepredpokladáme však nejaké závažné problémy, pretože krajiny už naznačili, aké majú problémy a keďže sa vyriešili ich postoje, myslíme si, že národný proces ratifikácií bude prebiehať pomerne úspešne," uviedol Fico.

Minister hospodárstva SR konštatoval, že rokovania EÚ s Kanadou pokročili hlavne v posledných troch rokoch a podarilo sa uzavrieť takú zmluvu, ktorá je "priekopnícka" a vzorom pre ďalšie obchodné rokovania s inými krajinami. Ak EÚ bola v roku 1951 založená na modeli o voľnom obchode, bolo by podľa Žigu zvláštne, keby sa nám dnes nepodarilo dohodnúť sa v tejto oblasti s Kanadou.

"Európa potvrdila, že nie je stará dáma, ale progresívny spolok štátov. Dohoda je tým, čím Európa môže deklarovať svoju pozíciu v obchodnom svete a že jej patrí popredné miesto pri tvorbe politiky na globálnej úrovni," odkázal Žiga.

Šefčovič: Podpis CETA je aj úspechom slovenského predsedníctva v EÚ



Podpis obchodnej dohody medzi EÚ a Kanadou (CETA) považuje podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič za ďalší úspech pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ.

Na snímke slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.
Foto: TASR/Andrej Galica
"Po úspešnom bratislavskom neformálnom summite EÚ a ratifikácii Parížskej dohody o klimatických zmenách je to ďalší úspech pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ," uviedol slovenský eurokomisár po skončení summitu EÚ-Kanada v Bruseli.

Šefčovič zdôraznil, že CETA je zatiaľ najambicióznejšou dohodou, ktorú sa podarilo dosiahnuť s dôležitým partnerom skupiny G7 a bude vzorom aj pre ostatné obchodné rokovania EÚ s tretími krajinami.

"Kanada je dvanástym najvýznamnejším obchodným partnerom EÚ a Únia je pre Kanadu druhým najdôležitejším obchodným partnerom," povedal.

CETA bude v praxi znamenať nové príležitosti pre rozvoj obchodných vzťahov medzi EÚ a Kanadou, čo platí aj pre slovenské podnikateľské subjekty.

"Od prvého dňa uplatňovania dohody to bude pre všetkých exportérov znamenať šetrenie nákladov v dôsledku odstránenia ciel u približne 98 percent tarifných položiek, čo je najlepší výsledok, aký EÚ dosiahla v doterajších rokovaniach o dohodách o voľnom obchode,"
konštatoval Šefčovič.

Pripomenul, že sa odstránia aj necolné bariéry pri vývoze na kanadský trh a CETA prinesie nové príležitosti pre európskych exportérov služieb v kľúčových sektoroch, ako sú finančné služby, telekomunikácie, energetika či námorné služby.

"Chcem zdôrazniť, že CETA nemení legislatívu EÚ v citlivých oblastiach, ako sú hormóny v mäse, geneticky modifikované organizmy a nepovedie k zníženiu štandardov pre spotrebiteľov," uzatvoril Šefčovič.

Žiga: Obchodné vzťahy SR s Kanadou sú slabé, CETA treba vnímať celoeurópsky



Dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou (CETA), na podpise ktorej sa dnes v Bruseli zúčastnil aj slovenský premiér Robert Fico vo funkcii predsedu Rady EÚ, nebude mať pre Slovensko veľký obchodný prínos, ale situáciu treba vnímať z celoeurópskeho hľadiska. Uviedol to minister hospodárstva SR Peter Žiga, ktorý bol tiež pri podpise tejto dohody v Bruseli.

Minister spresnil, že súčasný vzájomný obchod Slovenska s Kanadou je na nízkej úrovni, keďže Kanade patrí zhruba 40. pozícia v rebríčku najvýznamnejších obchodných partnerov SR.

KK137 Brusel - Kanadský premiér Justin Trudeau sa rozpráva s eurokomisárkaou pre obchod Ceciliou Malmströmovou, v popredí vľavo slovenský premiér Robert Fico a vpravo minister hospodárstva SR Peter Žiga po podpise vzájomnej obchodnej dohody CETA na summite EÚ-Kanada 30. októbra 2016 v Bruseli.
Foto: TASR/AP


"Celkový objem výmeny tovarov a služieb je na úrovni 0,24 percenta celkovej výmeny," uviedol Žiga. Dodal, že CETA treba vnímať v jej celoeurópskom význame, lebo Slovensko je súčasťou EÚ, do ktorej smeruje veľa našich výrobkov a tie sa potom ďalej dostávajú do Kanady. Pripomenul tiež, že dohoda s Kanadou bude mať prínos aj pre nepodnikateľov, pre bežných ľudí, ktorým odpadne až 99 percent doterajších ciel za tovar nakúpený z Kanady alebo doručený prostredníctvom pošty.

Predseda slovenskej Robert Fico konkretizoval, že až 70 percent z celkovej obchodnej výmeny Slovenska s Kanadou tvoria autá, významným artiklom sú aj minerálne oleje a zariadenia pre letecký priemysel. Ak na základe CETA kanadskí investori prejavia zvýšený záujem o Slovensko, naša vláda bude voči nim ústretová, dodal Fico.

Podľa premiéra ak sa chce EÚ do budúcnosti vyvarovať "tragických koncov rokovaní" ako boli tie súčasné medzi belgickým regiónom Valónsko a euroinštitúciami, alebo poučiť sa trebárs z brexitu, bude musieť dopredu urobiť "zhodnotenie rizík", čiže národní lídri budú musieť preskúmať, aké potenciálne hrozby sa črtajú na národnej úrovni a dopredu ich riešiť.

"Ak sa bude pripravovať niečo podobné, a nielen obchodné zmluvy, treba si dôkladnejšie prejsť vnútropolitický život v jednotlivých krajinách," konštatoval Fico.